Ingrediente
Pentru aluat
250 g margarină
250 g făină
2 linguri smântână
coaja rasă de la 1 lămâie
1 praf de sare
1 lingură margarină pentru tavă
Pentru umplutură şi decor
8 ouă
20 g mac
250 g zahăr
1 plic zahăr vanilinat
50 g zahăr pudră cu aromă de vanilie
Preparare
1. Amesteci margarina moale, la temperatura camerei, cu sarea, coaja de lămâie, smântâna şi făina, până când obţii un aluat omogen, elastic, potrivit de tare.
2. Încălzeşti cuptorul la foc mediu. Baţi albuşurile spumă tare, apoi adaugi zahărul şi baţi în continuare până se întăreşte bezeaua. Încorporezi unul câte unul gălbenuşurile, apoi zahărul vanilinat şi seminţele de mac, amestecând uşor, de jos în sus.
3. Ungi cu margarină o tavă cu dimensiunile de 25×35 cm. Împarţi aluatul în două părţi egale, pe care le întinzi pe planşeta presărată cu făină, sub forma unor dreptunghiuri cu dimensiunea tăvii. Pui o foaie în tavă, întinzi uniform umplutura şi acoperi cu cea de-a doua foaie, pe care o înţepi din loc în loc, cu furculiţa.
4. Coci prăjitura timp de 35 de minute, la foc mediu, până se rumeneşte uşor la suprafaţă.
5. După ce s-a răcit în tavă, pudrezi prăjitura cu zahăr şi o porţionezi.
Marinela Părău, Orăştie, jud. Hunedoara
30 bucăţi
1 h 10 min