Prăjitură cu prune și mac

Prajitura cu prune si mac_MG_0594

Ingrediente

Pentru blat
500 g făină
½ plic drojdie uscată
½ plic praf de copt
50 g unt
200 ml lapte
1 ou
4 linguri zahăr
1 praf de sare
făină pentru planșetă
1 lingură margarină pentru tavă

Pentru umplutură
250 g mac
250 ml lapte
125 g zahăr
50 g unt
100 g stafide
1 ou
750 g prune
50 g migdale mărunțite
100 g gem de prune

Preparare
1. Cerni făina într-un castron și faci în mijloc o adâncitură, în care pui praful de copt, drojdia, sarea, zahărul, oul și laptele călduț. Frămânți aluatul cu mâinile unse cu unt moale. Îl lași să crească timp de 30 de minute.
2. Macini macul cu râșnița manuală pentru cafea. Îl fierbi în lapte împreună cu zahărul, până obții o pastă moale. Amesteci untul topit, dar rece, cu stafidele și migdalele, apoi adaugi oul bătut. Speli prunele și le tai în sferturi, îndepărtând în același timp sâmburii.
3. Întinzi aluatul cât tava (aproximativ 25×35 cm), pe planșeta presărată cu făină. Îl așezi în tava unsă cu margarină. Pui deasupra, în strat uniform, pasta cu mac. Acoperi cu prunele, așezate estetic, apoi ungi cu amestecul care conține migdale.
4. Introduci tava în cuptorul preîncălzit și coci prăjitura la foc mijlociu, timp de aproximativ 30 de minute. Încălzești gemul și îl diluezi cu puțină apă. După ce s-a mai răcit prăjitura, o ungi cu acest sirop.

20 bucăți
1 h 10 min

Ana-Maria Farcaș, Alba Iulia, jud. Alba



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *