Quinoa, un aliment complet

_MG_8922_

De unde provine?

 Cu 6000 de ani în urmă, incașii cultivau quinoa în regiunea Anzilor Cordilieri, planta regăsindu-se chiar și la înălțimi de 4000 de metri. O considerau mama tuturor gramineelor, prin tradiție însuși împăratul împrăștiind primele semințe în sezonul însămânțărilor. Privită din punctul de vedere al frecvenței cu care se consuma, în civilizația sud-americană precolumbiană quinoa era pe locul doi, după cartof, urmată de porumb.  

De fapt, quinoa nu este o cereală, ci o pseudocereală din familia Chenopodium. De la aceasta plantă se consumă atât fructele, cât și frunzele. Cele mai mari producții se obțin în Peru, Bolivia și Ecuator.
 
Ce beneficii aduce sănătății consumul de quinoa?
 

Bobițele de quinoa, nu mai mari de 2 mm, sunt bogate în minerale: în 100 g quinoa se regăsesc:

– 96 de procente din necesarul zilnic de mangan,

– 65 din necesarul de fosfor,

– 45 din necesarul de magneziu,

– 42 din cel de fier

-35 din cel de cupru.

Patru dintre vitaminele grupului B sunt prezente în cantități mari: B1, B2, B6 și B9. Pentru vegetarieni, este o sursă de proteine, bogată în aminoacizi, fibre și acizi grași esențiali. Conținutul ei în minerale și fibre o recomandă în alimentație pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cancerului, migrenelor, diabetului tip 2, litiazei biliare, precum și în alimentația gravidelor și a bolnavilor de astm. 

Ușor de digerat, quinoa nu conține gluten, deci poate fi consumată fără probleme de către cei care suferă de celiachie. 
Datorită proprietăților sale benefice pentru organism, NASA o consideră un aliment complet, perfect pentru alimentația cosmonauților angajați în zboruri de lungă durată. 
 
Cum se consumă?
 
Pentru a li se îmbunătăți calitățile nutriționale, bobițele de quinoa trebuie înmuiate timp de 2-4 ore în apă rece. În acest fel, sunt activate enzimele prin debutul germinației, iar boabele se înmoaie, reducându-se timpul de fierbere și, prin aceasta, pierderea vitaminelor. Învelișul boabelor este ușor amărui și are un efect laxativ. După ce apa în care boabele se înmoaie se schimbă de 2-3 ori, prin spălare sub jet de apă, gustul amărui se atenuează. 
În America de Sud, boabele sunt adesea decorticate. Încercându-se obținerea de noi varietăți care să aibă coaja mai puțin amară, s-a constatat că producția de quinoa devenea o hrană bună pentru păsări, coaja amăruie fiind motivul pentru care acestea stau departe de culturile de quinoa.  
Măcinate sunt formă de făină, amestecate într-o anumită proporție cu făină de sorg, amidon de porumb și de tapioca, dau naștere unei baze pentru preparate destinate celor cu intoleranță la gluten. 

Frunzele proaspete de quinoa se consumă sub formă de salate, dar în cantități moderate.  

Articol de Sonia Stanciu, publicat în Cărticica nr. 1/2010

 


One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *