Ragout de miel cu orez

Foto: Elena Tănăsescu -Burda România
Foto: Elena Tănăsescu -Burda România

Ai nevoie de
400 g carne de miel
200 g linte (de preferință roșie)
2 cepe
1 rădăcină mică de ghimbir
2 ardei iuți
4 roșii
4 caise
3 linguri ulei
1 linguriță făină
200 g orez
100 g mazăre din conservă
½ legătură verdeață
piper
sare

Cum procedezi
1. Pui lintea la înmuiat de seara. A doua zi scurgi apa și fierbi lintea în apă ușor sărată, timp de 15-20 de minute. O scurgi în strecurătoare și o treci prin jet de apă rece.
2. În timp ce fierbe lintea, speli carnea și o tai în cubulețe de cel mult 2 cm. Cureți ceapa, ardeii și ghimbirul. Decojești roșiile și caisele și le îndepărtezi semințele și, respectiv, sâmburii. Dai ghimbirul pe răzătoare. Tai ceapa julien, ardeii fâșii, roșiile și caisele în felii.
3. Înăbuși carnea cu ulei și puțină apă. Adaugi ceapa, lintea, ghimbirul și ardeii iuți și continui să le înăbuși împreună, timp de 5 minute. Pui roșiile, caisele și 100 ml apă, acoperi cratița și lași preparatul să fiarbă 15 minute, la foc mic. Spre sfârșit torni făina dizolvată în 2-3 linguri apă rece, sare și piper după gust.
4. Separat fierbi orezul în 600 ml apă, iar la sfârșit pui mazărea, presari sare și piper. Repartizezi orezul și preparatul cu carne pe farfurii și, înainte de a le servi la masă, le presari cu verdeață proaspătă, tocată mărunt.

7 porții
Timp de preparare: 1 oră

Cristina Nedelcu, Caransebeș

Sfaturile noastre: Denumirea ragout provine din limba franceză și se referă la preparate condimentate, din carne și legume, fierte într-un sos gros. În bucătăria italiană, termenul “ragout” descrie sosurile groase pentru paste (un exemplu este sosul bolognez).
În funcție de sezon, poți folosi caise proaspete sau deshidratate sau le poți exclude din rețetă, dacă îți displace combinația. Rădăcină de ghimbir proaspăt găsești în supermarket și costă 1,5-2 RON/bucata, în funcție de dimensiune. Deși ghimbirul crud este picant, cel fiert devine dulceag și dă o aromă specială, prezența lui ușurând digerarea preparatului.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *