Salată de anghinare cu portocală

Ingrediente
  • 200 g inimi de anghinare din conservă
  • 2 portocale
  • 1 lămâie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • câteva boabe de coriandru
  • sare

Preparare
1.Scurgi anghinarea din conservă. Cureți portocalele de coajă și le desfaci în felii, pe care le tai după preferință.
2.Amesteci anghinarea cu portocalele. Asezonezi cu uleiul de măsline, zeamă de lămâie și sare după gust sau sfatul medicului. Servești salata imediat, presărată cu boabele de coriandru.
 
Vasilica Teodorescu, Iași
 3 porții
10 min
Sfaturile noastre:
Este o salată ușoară, optimă pentru cei cu afecțiuni hepatobiliare, cărora tratamentul medicamentos pentru vindecarea bolilor sistemului respirator le îngreunează activitatea ficatului.
Conserve de anghinare se găsesc în supermarketuri, la prețul de aproximativ 6,5 RON/borcanul de 300 g. Deși ceaiul de anghinare este foarte amar, inimile de anghinare au un gust plăcut, acrișor.
 
1 porție conține:
150 kcal
2 g proteine
10 g lipide
10 g glucide
 
Știai că…
Anghinarea este o plantă perenă, care crește în sudul Europei, în zona de climă mediteraneeană, de obicei la marginea pădurilor? Mugurii florali ai plantei apar în perioada aprilie-mai și au între 8 și 15 cm. Au bractee ascuțite, în formă de solzi cărnoși. Inima de anghinare este formată din receptaculul mugurelui și din bracteele crude din interior, fiind partea cea mai bună pentru consum. Cei mai mari cultivatori de anghinare sunt Italia, Spania și Franța. 
În supermarketuri găsești nu doar conserve, ci și muguri de anghinare proaspeți. După recoltare, mugurii rămân proaspeți timp de 2 săptămâni. Cele mai bune modalități de preparare sunt fierberea în baie de abur sau pregătirea lor pe grătar. 
100 g anghinare fiartă conțin 21 mg calciu, 31 mg magneziu, 12 mcg vitamina K, 5 mg vitamina C, dar și cantități mici din vitaminele A, B și E. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *