Salată de orez cu sfeclă roșie

Ingrediente
  • 100 g orez 
  • 1 sfeclă roșie (500 g)
  • 1 ceapă (100 g)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură oțet de mere cu miere
  • sare 
 
Preparare
1. Speli bine sfecla și o coci în cuptor. Probezi dacă sfecla este bine pătrunsă, apoi o lași la răcit, o cureți de coajă și o tai cubulețe. 
2. În timp ce sfecla este la cuptor, alegi și speli orezul. Îl fierbi la foc mic, în 300 ml apă cu puțină sare, într-un vas cu pereții groși. Amesteci spre final, ca să nu se lipească de cratiță. 
3. Când bobul s-a umflat, stingi focul, acoperi vasul cu un capac și îl înfășori pentru 10 minute, într-un prosop gros, ca să se umfle orezul. 
4. Cureți și tai mărunt ceapa. Amesteci orezul cu sfecla, adaugi ceapa tăiată mărunt, uleiul, oțetul și sare după indicația medicului. 

Veronica Lungu, Suceava

3 porții
1 h 15 min
 
Sfatul nostru: În funcție de orezul folosit, timpul de preparare, dar și cantitatea de apă sunt diferite. Pentru orezul prefiert, vei adăuga mai puțină apă și îl vei fierbe conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Vei fierbe orezul brun în 400 ml apă, timp de 25 de minute. Desigur, preferabil este să folosești orezul brun, care nu constipă.

Știați că…
…diferența dintre valoarea nutritivă a orezului alb și cea a orezului brun este de numai 20 kcal la 100 g aliment fiert? În schimb, orezul brun este mult mai bogat în minerale: 100 g orez alb au 13 mg magneziu, 3 mg calciu, 37 mg fosfor, 29 mg potasiu și 0,42 g zinc, în timp ce aceeași cantitate de orez alb are 44 mg magneziu, 10 mg calciu, 77 mg fosfor, 79 mg potasiu și 0,62 mg zinc. Orezul brun se obține îndepărtând pleava boabelor de orez. Supus unui nou proces de decorticare, este curățat de tărâțe și germeni, obținându-se orezul alb. Orezul își pierde astfel o parte din vitamine, minerale, acizi grași și fibre. Uleiul obținut din tărâțele de orez reduce colesterolul. Spre deosebire de orezul alb, cel brun nu constipă, permițând o mai bună digestie. Metoda prin care se obține un preparat cu înalte calități nutritive este să pui la înmuiat orezul brun în apă călduță, cu 20 de ore înainte de preparare, timp în care germinează și se activează diferite enzime. 
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *