Șalău prăjit, cu sos de ciuperci

Foto: Elena Tănăsescu - Burda România
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România

Ai nevoie de:
1 kg șalău proaspăt
500 g ciuperci
200 ml ulei (de preferință de măsline)
4 linguri făină
½ legătură pătrunjel
piper
sare

Cum procedezi:
1. Decapitezi peștele și îl cureți de solzi și măruntaie. Îl speli bine, îi îndepărtezi coada și înotătoarele și îl porționezi. Presari bucățile de pește cu sare și le dai la rece pentru 30 de minute.
2. Între timp, pregătești sosul. Cureți și speli ciupercile și le tai în felii subțiri. Le înăbuși cu 50 ml ulei și puțină apă. Dizolvi 1 lingură cu făină în 100 ml apă rece și torni amestecul peste ciupercile înăbușite. Lași sosul să fiarbă la foc mic, până se îngroașă, amestecând continuu, iar la sfârșit presari pătrunjelul tocat, sare și piper după gust. Acoperi sosul și îl păstrezi la cald.
3. Într-o tigaie mică, încingi uleiul rămas. Usuci peștele cu un șervet, treci bucățile prin făină și le prăjești pe ambele fețe. Aduci la masă peștele prăjit, alături de sosul de ciuperci.

6 porții
Timp de preparare: 50 de minute

Ileana Vasilescu, Argeș

Info pentru tine:
Punctul de fumegare este temperatura la care uleiurile încep să se descompună în substanțe toxice. Spre deosebire de uleiul de floarea-soarelui, care are temperatura de fumegare 180°C, cel de măsline are această temperatură mai înaltă: 220°C. În comerț există și ulei de măsline mai ieftin, care nu este extravirgin, dar care poate fi folosit la prăjit.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *