Sarmale cu slănină și carne

Ai nevoie de:
2 verze murate mijlocii
500 g carne de porc
200 g slănină
5 cepe
100 g orez
1 lingură untură
200 g costiță afumată sau kaizer
șorici
150 ml suc de roșii
10 boabe de piper
1 foaie de dafin
1 linguriță semințe de mărar
piper
sare

Cum procedezi:
1. Desprinzi foile de varză de cotor și le tai în jumătate, eliminând nervura groasă. Le lași la desărat în apă rece. Tai fideluță varza rămasă.
2. Speli carnea, o tai în cuburi mari și o dai prin mașina de tocat. Cureți și toci mărunt ceapa, iar slănina o tai în cubulețe. Amesteci carnea cu slănina, ceapa, untura, orezul ales și spălat, sare și piper după gust. Umpli foile de varză pregătite și formezi sarmale de dimensiunea dorită.
3. Într-un tuci sau într-o cratiță cu pereți groși pui un strat de varză tocată, fâșii de șorici și costiță afumată. Așezi în straturi sarmalele și varza tocată, iar printre ele presari boabe de piper, bucăți de foi de dafin și semințe de mărar. Stratul de varză de deasupra va fi mai gros. Torni apă cât să le acopere și fierbi sarmalele la foc mic.
4. După 30 de minute adaugi sucul de roșii și introduci vasul în cuptor, la foc mic, pentru 1- 1 ½ ore.
Servești sarmalele fierbinți, alături de mămăliguță caldă smântână sau iaurt și ardei iuți.

Sfatul meu: Deoarece sarmalele se umflă în timpul fierberii, alege vasul în care le așezi astfel încât preparatul nefiert să ocupe 2/3 din volumul lui.

10 porții
Timp de pregătire: 2 ore și 30 minute

Mihaela Neacșu, Dobroești-Fundeni, jud. Ilfov



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *