Sarmale moțești

Foto: Elena Tănăsescu -Burda România
Foto: Elena Tănăsescu -Burda România

Ai nevoie de:
1 varză murată mare sau 2 mijlocii
750 g carne tocată
2-3 linguri orez
150 g carne de porc
1 caltaboș
2 sângereți mici
2 cepe
50 ml ulei
100 g bulion
condimente (piper, mărar, cimbru, boia)
sare

Cum procedezi:
1. Pregătești frunzele pentru sarmale, iar varza rămasă o tai fideluță. Alegi și speli orezul. Cureți ceapa, o tai mărunt și o călești în ulei. Adaugi orezul și 50 ml apă și le lași să scadă împreună. Amesteci orezul cu ceapa, carnea tocată, sare și condimente după gust. Omogenizezi compoziția cu mâna umedă și umpli foile de varză, formând sărmăluțe de dimensiunea dorită.
2. Într-o cratiță de fontă, așezi un strat de varză tocată, apoi caltaboșul înconjurat de sarmale. Repeți straturile, punând în mijloc varză tocată, carne de porc și sângerete, ultimul strat fiind de varză.
3. Torni apă caldă cât să acopere sarmalele. Nu așezi cratița direct pe flacără, ci pe o tablă groasă pusă pe flacără. Fierbi sarmalele 30 de minute la foc mijlociu, apoi torni bulionul dizolvat în apă și continui fierberea timp de 2 ore, cu vasul parțial acoperit cu un capac.
La masă aduci porții care să conțină deopotrivă sarmale, caltaboș, sângerete, varză și carne.

10 porții
Timp de preparare: 3 ore

Elena Varga, Brad, jud. Hunedoara



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *