Sarmale surpriză

Sarmale surpriza_MG_8562_Ingrediente
  • câte 500 g carne de porc și de vită
  • 3 cepe
  • 2 linguri ulei
  • 200 g orez
  • câte 300 g costiță afumată și cârnați subțiri afumați
  • 150 g pastă de tomate
  • 3 verze murate
  • 1 cană zeamă de varză
  • cimbru
  • piper măcinat și boabe
  • boia
  • sare 
Preparare
1. Desfaci varza în foi și, dacă este cazul, o pui la desărat, schimbând apa ori de câte ori este nevoie. O scurgi și tai cotoarele și nervurile frunzelor, pregătind foi pentru umplut. 
2. Cureți, toci și călești ceapa în ulei, până devine transparentă. Alegi și speli orezul. Toci carnea și o amesteci cu orezul scurs, ceapa, condimente și sare după gust. Omogenizezi amestecul și împachetezi sarmalele în foi mici de varză murată. 
3. Alături fiecărei sărmăluțe câte o bucată de cârnăcior și o felioară de costiță friptă și le împachetezi din nou, în frunze de varză.
4. Pe baza unei oale cu pereți groși, pui varză tocată mărunt, boabe de piper, cimbru și câteva linguri de pastă de tomate. Așezi apoi pachețelele ordonat, în straturi, iar deasupra pui din nou varză tocată și pastă de tomate. 
5. Torni zeama de varză și completezi cu apă cât să acopere sarmalele. Le fierbi la foc mic, timp de 2 ½ ore. Din când în când, completezi cu apă fierbinte și scuturi cratița pe orizontală. 
 
Ninica Rădescu, Baia de Fier, jud. Gorj
8 porții
3 h 30 min 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *