Secrete la pregătirea vafelor

Foto: Mihai Nicolae - Burda România
Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Soţul meu mi-a cumpărat un aparat pentru făcut vafe, am vreo două reţete, dar nu ştiu cum să pun compoziţia pentru ca vafele să-mi iasă ca la carte. Mă puteţi ajuta?
Voichița Octavia Popescu, Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud

—————————————————————————————
Îl felicit pe soţul dumneavoastră pentru alegerea făcută; acest aparat vă ajută să pregătiţi în cel mai comod mod vafe proaspete pentru micul dejun, iar cele mai multe reţete sunt dietetice, conţin un minimum de grăsime necesară pentru antiaderenţă, dar şi o cantitate mică de zahăr, din acelaşi motiv. Vă doresc să îl stăpâniţi sănătoşi, dar şi să îl folosiţi cât mai des, cu mari satisfacţii!
Consistenţa aluatului depinde foarte mult de tipul constructiv:
aparatele pentru vafe belgiene au plăcile în formă de dreptunghiuri şi o adâncime mai mare;
aparatele cu plăcile rotunde, împărţite în 4-5 sectoare egale, au de asemenea adâncimi mari;
aparatele cu plăci rotunde, împărţite în sectoare inimioare, au adâncimi mici. Pentru primele două tipuri de aparate, aluatul trebuie să fie mai consistent şi îl veţi întinde cu o spatulă, astfel încât toată placa de jos să fie acoperită, dacă doriţi să obţineţi forme perfecte. La aparatele care fac vafe inimioare, pregătiţi un aluat mai fluid, ceva mai gros decât cel pentru clătite, dar de consistenţa unei smântânii îl veţi turna încet, cu un polonic, începând din mijlocul plăcii şi veţi închide aparatul numai după ce veţi fi sigură că aluatul a acoperit tot spaţiul.
Eu consider că este mai puţin important să realizaţi vafe cu forme perfecte, savoarea şi textura aluatului sunt scopurile pe care ar trebui să le urmăriţi. Vă împărtăşesc din experienţa mea:
1. Cerneţi de 2-3 ori făina împreună cu praful de copt. Indiferent ce scrie în reţetă, nu folosiţi cantităţi prea mari de agenţi de creştere. La 100 g făină e suficient 1 vârf de cuţit de praf de copt sau drojdie proaspătă de dimensiunea unei cireşe. Nu se adaugă aceleaşi cantităţi ca la prăjituri deoarece din reacţiile chimice ar rezulta gaze care nu au pe unde să se evacueze.
2. Separaţi ouăle şi bateţi albuşurile spumă, chiar dacă în rețetă nu se specifică. După ce aţi mixat prafurile (făină, praf de copt, zahăr, cacao etc.) cu lichidele (gălbenuşuri, lapte, esenţe, unt topit etc.), lăsaţi aluatul în repaus 20-30 de minute. Încorporaţi 1/3 din spuma de albuşuri mixând în continuare până când aluatul devine mai fluid, iar pentru restul de spumă nu mai folosiţi mixerul, ci o spatulă.
3. Puneţi aluat pe plăci numai după ce s-au încins bine.
4. Dacă aparatul are un sistem de închidere, nu-l folosiţi decât după ce aţi stabilit cantitatea de aluat, după prima şarjă. Prea mult aluat poate să vă strice sistemul de închidere.
5. Nu ridicaţi capacul decât când veţi observa că nu mai iese abur (nu mai devreme de 3 minute, la primele vafe).
6. Micşoraţi timpul de coacere sau temperatura de coacere, după 3-4 şarje.
7. Nu scoateţi vafele în atmosferă rece, se pot încruzi. Dacă le suprapuneţi în farfurie, separaţi-le prin straturi de hârtie de copt.
Noi am publicat mai multe reţete de vafe, de-a lungul anilor. Despre cele testate în bucătăria Practic vă pot spune: sunt crocante vafele din Cărticica Deserturi de vară /2007 (dar se înmoaie cu cremă), vafele cu ciocolată din Cărticica Bucătăria vacanţei tale/2010 şi vafele cu fulgi de porumb din Cărticica Reţete cu seminţe şi cereale/2011; sunt pufoase şi moi vafele pizza din Cărticica Bucătăria vacanţei tale/2010, vafele ca la Bruxelles din Cărticica Totul despre pâine şi aluaturi/2009 şi cele cu fulgi de ovăz din numărul 5/2012.

Cu drag, LiliLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *