Secrete vegetariene antiîmbătrânire

Procesul de întinerire este posibil, deoarece organismul este conceput pentru a se vindeca singur, cu ajutorul unei nutriții adecvate. Pentru a-și hrăni celulele și a funcționa, corpul uman are nevoie de două elemente vitale: energie și alimente în stare proaspătă, neprelucrate. Celulele mor și sunt înlocuite, la anumite intervale de timp, cu unele noi. Există trei variante:
1. Dacă o celulă nu are hrană de bună calitate, ea va fi înlocuită de una mai slabă, acest proces fiind numit degenerare.
2. Dacă unei celule i se oferă o hrană obișnuită, ea va fi înlocuită de una identică, starea ei fiind una cronică.
3. Celula poate fi înlocuită și de una mai puternică, dacă i se oferă energie și o alimentație sănătoasă, alcătuită predominant din legume și fructe în stare crudă. Acest proces se numește regenerare sau antiîmbătrânire. 
 
Multe dintre alimentele pe care le considerăm sănătoase pot cauza îmbătrânirea prematură a celulelor, testele efectuate pe mușchi demonstrând acest lucru. Pentru a evita îmbătrânirea, trebuie să știi ce alimente să eviți și ce să consumi. 
Alimente care, de regulă, cauzează îmbătrânirea și degenerarea: nivelul crescut de carbohidrați, zahărul, laptele și brânza, cafeina (ceai, cafea, ciocolată, cola), țigările, făina albă, alimentele preparate la microunde, îndulcitorii artificiali, coloranții, aditivii, carnea din conservă, carnea consumată în cantitate mare, margarina, uleiurile hidrogenate, alimentele prăjite îndelung, carnea și ouăle care conțin multe toxine și hormoni, alimentele care conțin mercur sau aluminiu (inclusiv de la folia alimentară), alimente modificate genetic (de exemplu 50% din producția de soia) etc.
Alimente care ajută regenerarea celulelor și procesul antiîmbătrânire: semințe crude, cereale încolțite, nuci, fructe și legume în stare proaspătă, mai ales legume verzi, linte, fasole înmuiată în prealabil timp de 8 ore (devine astfel alcalină), orez brun înmuiat timp de 22 de ore, brânză organică proaspătă, iaurt, polen (interzis alergicilor), sare de mare, spirulina, alge marine, orz verde, aloe vera, antioxidanți (vitamina C, E, coenzima Q 10), ulei de măsline, ulei de primulă de seară, sulf organic, alimente cu acizi grași Omega 3, 4 și 5 (de ex. uleiul de pește), uleiul presat la rece. In plus, sunt necesare: exerciții fizice ușoare, expunerea la soare în mod cumpătat (până la ora 11, cu protecție ultravioletă, reprezentând o sursă de vitamina D), respectarea somnului (cel puțin 8 ore pe noapte).
 
Dacă am realiza un top al celor mai benefice alimente cu rol antioxidant, din acesta nu ar lipsi:
1. Avocado
Acest fruct, consumat adesea drept legumă, este o sursă de grăsimi monosaturate, sănătoase, care scad nivelul colesterolului ”rău”. Este de asemenea o importantă sursă de vitamina E, care previne îmbătrânirea pielii și ameliorează bufeurile de căldură specifice menopauzei. Este bogat în potasiu, care elimină retenția de apă și normalizează tensiunea arterială.
 
2. Fructele de pădure
Afinele, murele, coacăzele conțin nutrienți esențiali cu un puternic rol antioxidant (flavonoide), care protejează organismul de radicalii liberi care cauzează îmbătrânirea.
 
3. Legume din familia Cruciferelor
Varza, conopida, broccoli, varza creață, rapița, verzișoarele de Bruxelles, ridichea, cresonul ajută corpul uman în lupta cu toxinele și cancerul. Pentru a beneficia de substanțele benefice pe care le conțin, trebuie să consumați cel puțin 115 g pe zi, de preferat în stare crudă sau cât mai puțin gătite, pentru ca enzimele să nu se distrugă.
 
4. Usturoiul
Consumul unui cățel de usturoi, zilnic, ajută organismul să lupte cu bolile de inimă și diferite forme de cancer. Studii științifice realizate în Statele Unite, pe 41.837 de femei cu vârsta între 55 și 69 de ani, a demonstrat că femeile care mâncaseră un cățel de usturoi/zi prezentau un risc cu 50% mai redus de a dezvolta cancer de colon. Cercetări efectuate în India au arătat că usturoiul reduce nivelul de colesterol, diminuând riscul de boli cardiovasculare.
 
5. Ghimbirul
Această rădăcină aromată susține funționarea sistemului digestiv și circulația sângelui, ameliorând totodată și durerile reumatice.
 
6. Nucile
Marea majoritate a varietăților de nuci reprezintă o sursă de minerale. Nucile, bogate în calorii, conțin potasiu, magneziu, fier, zinc, cupru și seleniu. Nuci tocate, adăugate în salate sau deserturi, contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv și a celui imunitar, îmbunătățesc aspectul pielii, previn cancerul, mențin nivelul colesterolului în limitele normale. Nu consumați însă nuci râncede, care au devenit o sursă de radicali liberi.
 
7. Soia
Femeile la menopauză vor constata că soia le va ajuta să-și mențină nivelul de estrogeni. De asemenea, meliorează bufeurile de căldură, protejează împotriva bolii Alzheimer, a osteoporozei și a bolilor de inimă. Sunt de preferat produsele pe bază de soia fermentată, care se digeră mai ușor și nu cauzează intoleranță. Nu consumați însă soia modificată genetic și nu o confundați cu sosul de soia, care are foarte mult sare și nu trebuie folosit foarte des.
8. Pepenele verde
Pulpa conține vitaminele A, B și C, iar semințele conțin seleniu, grăsimi esențiale, zinc, vitamina E, care apără împotriva radicalilor liberi și îmbătrânirii.
9. Apa
Beți cel puțin 8 pahare cu apă pe zi, pentru a vă păstra sănătatea și pentru a elimina toxinele. Nu vă bazați exclusiv pe senzația de sete, deoarece aceasta scade odată cu vârsta.
 
 
Un articol de Daniela Șibaev
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *