„Secretul cocuțelor”

Foto: Guliver/ThinkstockPhotos

Ce sunt „cocuțele”?
Așa le spune dintotdeauna în Dobrogea cocoloașelor uscate de trebuie să le spargi cu ciocanul, din care se plămădește cel mai gustos aluat de pâine. De la mama știu secretul faimoaselor cocuțe, pe care vi-l împărtășesc cu mult drag!

Dragii mei,
Vă felicit pentru calitatea materialelor trimise, din care se simt hărnicia, experiența și dragostea pentru arta culinară! Pentru a ilustra bucătăria mediteraneeană, am pregătit și aluaturi, care mai de care mai gustos.
Mie îmi plac aluaturile făcute în casă și mai ales pâinea pe care o făcea mai întâi bunica și apoi mama, pregătită cu maia din „cocuțe”.
Ca să facem cocuțele, prima dată folosim aluat obișnuit de pâine cu drojdie, din care păstrăm o bucată cât o chiflă. O lăsăm pe planșeta pudrată din plin cu făină, până crește, își dublează volumul, se crapă, se înfurie, preț de vreo 3 ore.
Luăm un bol încăpător, punem o cană cu apă rece și scufundăm aluatul înăuntru cca 10-15 min.
Într-un lighean turnăm vreo jumătate de kg de mălai, apoi ridicăm cu grijă aluatul ca să se scurgă excesul de apă și îl așezăm în mălai. Frământăm bine până obținem un aluat nelipicios din care modelăm bile, le turtim ca pe chifteluțe 
(ø 7 cm) și le așezăm pe o planșetă presărată cu mălai. Acestea sunt cocuțele; se țin 2-3 zile la uscat, lângă căldură, întorcându-le zilnic de două ori – e normal să se crape. Uscate bine, se depozitează într-un săculeț care să permită ventilarea, ferite de umiditate. 
Se folosește o cocuță pentru un kilogram de făină. Se sparge ușor, se pune într-un vas în care se toarnă apă călduță, apoi se lasă jumătate de oră. Aceasta este maiaua! Restul este floare la ureche: se pregătește făina în covată și se încălzește apa cu o lingură de sare (se pot adăuga și altele).
Apoi punem maiaua, frământăm, lăsăm să răsară, după cum zice mama. Apoi o mâncăm cu drag – este extrem de gustoasă! 
Să vă fie de folos!

Cu drag, LiliLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *