Semințele de chia – un superaliment

Chia sau Salvia hispanica este o plantă erbacee anuală, de vară, aparținând familiei Labiatae. De la ea se folosesc în special semințele, care au o valoare nutritivă deosebită.

Chia, o bogăție pentru maiași
Din punct de vedere istoric, ele reprezentau mâncarea de bază a aztecilor din Mexicul Central. Maiașii și aztecii foloseau semințele de chia pentru a căpăta energie. Acestea erau consumate foarte mult de către mesagerii care alergau pe distanțe mari. Conform cronicilor iezuite, chia era a treia recoltă importantă a aztecilor, după porumb și fasole, dar înainte de amarant. I se acorda o importanță atât de mare, încât tributurile și taxele către nobilimea aztecă și preoțime erau adesea plătite în semințe de chia.
Valoare nutritivă

Foto: Fotolia
Foto: Fotolia

Semințele de chia sunt extrem de nutritive. Ele conțin o cantitate apreciabilă de proteine (20%), acizi grași esențiali polinesaturați și antioxidanți, plus calciu, zinc, bor (care ajută la absorbția calciului) și fibre. Cantitatea de proteine conținută e mai mare decât în cereale, lactate și comparabilă cu cea din carne, fără a avea, însă, efectele nedorite ale proteinei animale. Conținutul de lipide este și el bine reprezentat (circa 31%), în special acizi grași mono și polinesaturați, extrem de importanți pentru sănătate. Dintre toate semințele, cele de chia conțin unul dintre cele mai mari procente de acizi grași nesaturați, acid alfalinolenic și linoleic (circa 83%), fiind o sursă importantã de acizi omega-3 și omega-6 și cantități mai mici de omega-9. Cercetătorii au arătat că puii hrăniți cu semințe de chia au făcut ouă cu conținut de omega 3 și chiar carnea lor avea un procent de omega 3.
Totodată sunt foarte bogate în fibre (circa 37%), ceea ce le face foarte utile celor suferinzi de constipație și pentru întreținerea sănătății colonului, în general.

Având un indice glicemic mic, sunt foarte bune pentru diabetici și formează un gel în stomac, care încetinește transformarea carbohidraților în zahăr. Semințele de chia absorb de 9 ori greutatea lor în apă. Constituie un bun ajutor pentru sportivi înainte de un antrenament sau competiție sportivă, deoarece prin capacitatea ei de a absorbi apa, chia hidratează bine organismul. Semințele de chia sunt folosite de către atleți pentru rezistența și hidratarea pe care le-o oferă și ajută la creșterea masei musculare. Pe de altă parte, încorporate în alimente, pe lângă nutrienții mai sus enumerați, oferă și o stare de sațietate, care durează, datorită faptului că se digeră lent. Aceasta o face foarte utilă în tratamentul obezității. Pe de altă parte, datorită bogăției de acizi grași omega-3 ajută foarte mult la scăderea colesterolului în exces și mai ales a LDL-colesterolului (așa-numitul colesterolul „rău“). Astfel, previn ateroscleroza și bolile ischemice cardiace, ajută la producerea seriilor prostaglandin 3, substanțe antiinflamatoare ce funcționează asemenea hormonilor și care au efecte benefice în artrita reumatoidă. Bogația în substanțe antioxidante o recomandă ca ajutor prețios pentru întărirea sistemului imunitar și regenerarea celulară.

În concluzie, putem spune că semințele de chia sunt extrem de nutritive (le putem numi un superaliment), sunt energizante, ușor digerabile. În comparație cu aceeași cantitate de alimente:

  • -au un procent mai mare de acizi grași omega-3 decât somonul atlantic;
  • -au mai mulți antioxidanți decât afinele proaspăt culese;
  • -conțin mai multe fibre decât tărâțele și mai mult calciu decât laptele, putând deveni un aliment important și în dieta copiilor.

Cum le putem consuma? Simplu, ca atare sau adăugate la orice mâncare. Semințele de chia nu au nicio aromă, ci capătă gustul pe care îl doriți, în funcție de celelalte ingrediente ale produsului în care-l încorporezi. În stare crudă, gustul seamănă cu cel de alune. Pot fi consumate ca atare sau pot fi adăugate la orice mâncare: supe, sosuri, iaurt, budinci, limonade, ouă, salate, pâine, preparate pentru copii.
Dr. Mirela Stranț, Casabio Cluj-Napoca – medic specialist apifitoterapie    

Articol publicat în Cărticica practică 65 (3)/2011 -Diete și rețete          Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *