Sirop de muguri de brad

Sirop de muguri de brad_MG_4698_Ingrediente

  • 3 kg muguri de brad
  • 4 kg zahăr

Preparare
1. Culegi muguri nu mai lungi de 3-4 cm, care au o nuanță de verde deschis. Pui cantități mici în strecurătoare și îi treci prin jet de apă. Într-un borcan sau într-o cratiță emailată mare, pui în straturi mugurii și 3 kg de zahăr. Acoperi vasul cu un tifon și lași mugurii să stea la răcoare timp de 2 zile.
2. Răstorni conținutul din borcan într-o oală emailată, adaugi 4 litri de apă, lași să dea în câteva clocote, iei vasul de pe foc și îl acoperi. După 5-10 minute, strecori siropul printr-un tifon dublu și presezi puțin mugurii, ca să se scurgă bine tot siropul.
3. În lichidul rezultat, adaugi zahărul rămas și îl fierbi până când ajunge la consistența dorită. Cu cât va fi mai gros, cu atât se va închide la culoare.
4. Torni siropul fierbinte în sticluțe de 330 ml, spălate și cel puțin uscate, dacă nu sterilizate. Le închizi folosind dopuri metalice și le lași să se răcească sub pături.

Sfatul meu
Dacă dorești, când siropul e aproape gata, poți pune zeama stoarsă de la 2 lămâi, care va ajuta la o mai bună conservare.
Siropul de muguri de brad este foarte aromat și, consumat profilactic, te ajută la creșterea imunității. În bronșite, este un bun expectorant.

Gabriela-Cătălina Hopincă, Câmpulung-Moldovenesc, jud. SuceavaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *