Sirop de trandafiri

Sirop de trandafiri_MG_4510_Ingrediente

  • 250-300 g petale de trandafiri
  • 1 kg zahăr
  • zeama de la 1 lămâie sau 1-2 pliculețe sare de lămâie
  • 1 l apă

Preparare
1. Culegi petalele de trandafiri parfumați, într-o zi însorită, la ora când roua s-a evaporat. Le tai partea albă și le scuturi bine de polen și praf, răsfirându-le de mai multe ori.
2. Le pui într-un castron și le stropești cu zeama de lămâie sau le presari cu sare de lămâie și le freci puțin între palme. Torni peste ele apa rece. Le păstrezi astfel până când apa devine roșiatică.
3. Strecori lichidul în care ai păstrat petalele, printr-o strecurătoare deasă și îl pui la fiert împreună cu zahărul. Nu arunci petalele de trandafiri, le folosești le prepararea unui oțet de trandafiri mai puțin concentrat.
4. Într-o ceșcuță cu apă rece, probezi dacă siropul se leagă: picăturile de sirop căzute în apa rece trebuie să rămână sferice, să nu se dizolve.
5. Torni siropul fierbinte în sticluțe de 300 ml, în prealabil spălate și sterilizate în cuptor. Le închizi ermetic și le lași să se sterilizeze sub pături, până a doua zi.

Ioana Negoescu, București
5 sticle
8 h

Știai că…
…nicio floare nu este folosită în bucătărie mai mult decât trandafirul roz de mai? Încă din epoca medievală, în Balcani era la mare preț dulceața din petale de trandafir. Ca desert se mai foloseau petale macerate în miere, pastă din petale de trandafir fierte în sirop, bomboane de nuci și miere înfășurate în petale mari de trandafiri.

Sfat:
Ca să păstrezi petale de flori cristalizate, alegi flori care abia se deschid și le ungi cu albuș, folosind o pensulă, apoi le presari cu zahăr pudră. Treci cu un ac și ață prin codiță și le atârni 10 zile cu spațiu între ele, să se usuce.
Ana Gavra, AradLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *