Slăbești mai ușor dacă ești ajutat

Diet center_DSC02141 
Mulți dintre noi am dori să ținem o dietă pentru slăbit, dar aromele ne ispitesc, foamea nu ne ocolește, voința ne joacă feste și abandonăm la jumătatea drumului. 
Pentru că suntem atât de diferiți, de multe ori dietele împrumutate nu ni se potrivesc, consultația și recomandările unui medic nutriționist fiind adesea primii pași necesari pentru un succes garantat. Pe 26 octombrie, în București s-a deschis Diet center, primul centru de consultață în nutriție. Acesta include, pe lângă cabinetul nutriționistului, un restaurant unde se prepară mâncare dietetică.
 
Consultația, primul pas  
Consultația acordată de medicul nutriționist începe cu o cunoaștere amănunțită a stilului de viață, a obiceiurilor alimentare și preferințelor culinare ale pacientului, dar și a istoricului medical, a dietelor ținute în trecut și rezultatelor dobândite, depistându-se astfel greșelile ce trebuiesc corectate treptat. 
În timpul unei consultații, pacientul beneficiază de o investigație corporală amănunțită, realizată cu ajutorul analizorului Gaia 359, care face oferă detalii despre:
– masa de țesut muscular;
– masa de țesut gras;
– raportul dintre țesutul muscular și țesutul gras, pe segmente corporale;
– raportul talie/șold (indice important în evaluarea obezității și a riscurilor de sănătate);
– masa de proteine și minerale din corp;
– indicele de masă corporală;
– rata metabolismului bazal;
– cantitatea de apă din organism.
Practic, pacientul ține în mâini doi electrozi între care circulă curenți de slabă intensitate. Determinările se bazează pe faptul că țesuturile din organismul nostru au densități diferite. 
În urma consultației, medicul nutriționist estimează necesarul zilnic de calorii, stabilește un regim alimentar echilibrat și variat de la o masă la alta și de la o zi la alta, recomandă un anumit stil de viață. El are în vedere întregul tablou patologic asociat obezității, ce poate cuprinde, de la caz la caz, diabet, dislipidemii, afecțiuni cardiovasculare, gută, afecțiuni hepatobiliare, alergii, tulburări renale sau gastro-enterologice, etc.
 
Dieta, ușor de urmat și fără stres
Pentru pacienții care doresc să beneficieze 6 zile din 7 de serviciile restaurantului, dieta este transmisă de către medic bucătarului șef, care va pregăti mâncărurile incluse în dietă, respectând preferințele pacientului și necesarul zilnic de calorii. Fie prin serviciul catering, fie prin deplasarea pacientului la centrul de nutriție, fiecare pacient primește zilnic preparate pentru trei feluri principale și două gustări, acesta fiind ritmul optim prin care se poate ajunge la greutatea ideală. 
Deși săracă în calorii, prin diversitate, asigură sățietatea și echilibrul de nutrienți, ținând departe stresul asociat în mod obișnuit curelor de slăbire, un factor care, conform cercetărilor din ultima vreme, ne împiedică să ne reducem greutatea. 
Preparatele gustoase conțin din abundență legume și un minim de adaos de ulei pentru gust, dar nu sunt niciodată prăjite, bucătarii șefi fiind experți în prepararea de produse sărace în calorii prin tehnici noi, sănătoase. Deserturile sunt îndulcite cu fructoză, substituent al zahărului care nu forțează pancreasul să producă insulină. Restaurantul are în meniu preparate de post sau lacto-vegetariene, dar și mâncăruri pentru proaspetele mămici. Dacă momentan livrările sunt gratuite pentru beneficiarii aflați în sectorul 1, intenția este ca rețeaua de distribuție a produselor, dar și rețeaua de restaurante să se extindă în întreg orașul.  
O parte dintre preparatele gătite sunt donate în scopuri umanitare unor organizații cum ar fi SOS satele copiilor.  
 
Controalele periodice, o necesitate
 
Medicul nutriționist stabilește și un program de controale periodice, în cadrul cărora face noi investigații, cu ajutorul analizatorului corporal, asupra dinamicii schimbărilor survenite în compoziția corporală ca urmare a regimului alimentar. Este analizat de asemenea stilul de viață, insistând pe obiceiurile alimentare sănătoase, dar și pe odihnă și mișcare.  
 
Să te menții este cel mai greu

Toți cei care au încercat să slăbească știu că nu este de ajuns să slăbești, trebuie să te și menții. Se cunoaște că rezultatele obținute rapid, de cele mai multe ori nu sunt de durată. Atuul celor care vor să slăbească sănătos este răbdarea, iar al celor ce vor să consolideze rezultatul, voința de a nu se reîntoarce la vechile obiceiuri alimentare. O dietă nu vine numai în sprijinul sănătății, ci modelează și caracterul; câștigătorii devin stăpâni ai propriilor dorințe și, în timp, își recapătă stima de sine. Nutriționistul este cel care îți întinde o mână de ajutor și în această perioadă, invitându-te să consumi produse sănătoase, „low calorie“, continuând să faci mișcare și să consumi produse dietetice chiar și la petreceri sau la sărbători. E mai ușor să slăbești când cineva e lângă tine tot timpul, acordându-ți un sfat calificat. 

 Articol publicat în Cărticica practică nr. 52/2010Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *