Sos condimentat, cu ciuperci

Foto Elena Tănăsescu
Foto Elena Tănăsescu

Ai nevoie de:
5 kg roșii
1 kg ciuperci
½ kg ceapă
½ legătură frunze de țelină
1 kg ardei capia
1 kg ardei gras
2-3 foi de dafin
2 linguri cimbru uscat
500 ml ulei
sare
piper

Cum procedezi:
1. Cureți ceapa și o lași în apă rece, pentru 30 de minute. Speli roșiile, le opărești, le decojești și le pasezi sau le treci prin separatorul pentru suc de roșii. Pui la fiert sucul de roșii împreună cu foile de dafin și cimbrul. Cureți ciupercile, le speli bine și le opărești. Dai prin mașina de tocat și pui în vase diferite ceapa, ardeii curățați și spălați și ciupercile. Tai mărunt frunzele și tulpinile de țelină.
Călești ceapa în ulei până devine sticloasă, stingi cu sucul de roșii fierbinte și lași să fiarbă împreună. După 45 de minute, adaugi ciupercile, ardeii și țelina.
2. Lași sosul la fiert timp de aproximativ 2 ore, la foc mic, într-o cratiță de fontă sau într-o cratiță emailată, așezată pe o tablă groasă, amestecând din când în când.
La sfârșit sărezi și piperezi după gust și lași să mai dea în câteva clocote.
3. Torni sosul cald, în sticle sterilizate, așezate pe un suport metalic. Le închizi ermetic și le sterilizezi timp de 30 de minute, pe baie de aburi. A doua zi, le etichetezi și le depozitezi în cămară.

Sfatul meu: Folosești sosul ca atare, la rosol, friptură, pizza sau paste.

Maria Cătuna, Cluj

Sfatul nostru: Condimentează sosul după gust sau ținând cont de combinațiile pe care le vei face cu el, cu oregano, busuioc, boabe de piper sau usturoi.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *