SPA – sănătate prin apă

Interviu cu Dr. Iulia Belc
Director medical ANA ASLAN HEALTH SPA
Medic primar recuperare medicală și BTF
Hotel Europa
Adresa: Str. Republicii nr. 13, Eforie Nord, județul Constanța
Tel.: 0241/702.842
 
Care este principiul aflat la baza tratamentelor realizate în acest centru SPA?
Programele SPA din centrul nostru de la Eforie Nord combină factorii naturali de mediu specifici acestei stațiuni (aerul cu ionizare intensă, apa sărată și nămolul sapropelic din lacul Techirghiol, plantele cu efecte curative) cu o multitudine de procedee clasice, realizate cu aparatură modernă.
La noi, orice procedură se face cu apă. Folosim apa de mare, care este sărată, având 16-18 g de sare la litru. Piscina cea mare are apă extrem de sărată,60-65 g/l, fiind excelentă pentru tratament și recuperare, deoarece facilitează mișcările articulare. Avem și două jacuzzi – bazine cu apă dulce, normală, caldă.
 
Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze pacienții sau simplii turiști aflați în centrul ANA ASLAN HEALTH SPA?
Orice pacient care vine la noi și vrea un tratament are parte de un consult medical
și i se face o fișă medicală ca la spital.
Dacă vine pentru relaxare sau pentru cosmetică, nu mai trece pe la medic. Dar,de cele mai multe ori, dacă tot vin aici, oamenii vor să facă și un consult medical.
Pe lângă ideea de SPA și masaj, avem și tratamente profilactice multiple, inclusiv de recuperare, patologia fiind de la omul sănătos până la cel bolnav, iar ca vârstă am avut și pacienți de 90 de ani. Programarea se face înainte, astfel încât fiecărui pacient i se face o fișă medicală și știe clar la ce medic și la ce cabinet trebuie să ajungă.
La noi se lucrează cu fiecare pacient în parte, nu cu un grup de pacienți. Se fac în mod individual inclusiv gimnastică medicală, kinetoterapie și fitness, în săli special echipate, cu aparatură modernă, pentru fiecare grupă musculară.
 

Care sunt terapiile care se utilizează aici pentru tratarea sau profilaxia diverselor afecțiuni?

Kinetoterapia se realizează individual, dar și în câte 2-3 grupuri zilnic.

Cromoterapia, terapia cu ajutorul culorilor, se efectuează în saune speciale. Culorile au efecte benefice în diverse afecțiuni, de exemplu:

– culoarea verde – pentru afecțiuni digestive;

– culoarea roșie – pentru anemie, pentru depresivi;

 – albastru – în afecțiuni respiratorii;

– galben – în afecțiuni ginecologice.

Avem și tratamente pentru slăbit, cu ajutorul saunei, gelurilor anticelulitice folosite în masaj, dușurilor cu jet de apă la diferite temperaturi, alternând rece-cald.
Magnetoterapia este utilizată în afecțiunile reumatismale, împotriva durerii, în contracții musculare, osteoporoză, în scop sedativ. Aerosolii sunt foarte buni în afecțiunile ORL: sinuzite cronice, laringite, faringite, bronșite. Aerosolii folosiți în cadrul
centrului nostru sunt artificiali, generați de aparatele pe care le avem, cu ajutorul ultrasunetelor. Pe malul mării se pot face însă și aerosoli naturali, dimineața până la ora 8 și seara, după ora 20, plimbându-te pe dig. Ei nu sunt însă indicați în afecțiunile acute.
Extrem de benefice sunt și plimbările pe nisipul ud de la malul mării, desculți, în acest fel corpul primind foarte multe informații din mediul exterior, prin fiecare milimetru pătrat din talpă transmițându-se un bagaj foarte mare de impulsuri, preluate de nervii periferici și transmise la creier. Se spune că este foarte bine să faci un drum pe nisip, cu picioarele goale, apoi să te întorci prin apă, pentru că în felul acesta se activează circulația, mișcarea fiind benefică în orice afecțiune și la orice vârstă.
În procedurile de relaxare și masaj, folosim pietre marine de diferite mărimi. Cele mici se țin între degetele de la mâini și de la picioare, cele mari se pun încălzite pe coloana vertebrală. Această procedură este însoțită și de un masaj, fiind vorba de un tratament deconectant, de relaxare.
Tratamentul indian cu ulei de măsline călduț constă în masajul zonelor afectate, într-o direcție bine stabilită. Se pot folosi și alte tipuri de uleiuri, dar și lapte de cocos. Noi folosim de asemenea, în băi sau masaje, algele, ceaiul verde, fructele, întorcându-ne
la natură, dar și ciocolata, iar pentru bărbați ghimbirul.
Dușurile-masaj reprezintă o metodă eficientă de relaxare a mușchilor, folosind mai multe programe: anticelulitic, tonifiant, circulatoriu. Jeturile de apă se întretaie, iar pentru programele circulatorii sau cele tonifiante au și o alternanță de rece/cald.
În băile cu nămol, de sare și cu plante, folosim extracte de plante în diferite combinații, în  funcție de afecțiuni: reumatismale, ginecologice, sedentarism, psoriazis ș.a. Apa sărată și nămolul sapropelic, nestematele litoralului românesc, le luăm din lacul Techirghiol. O astfel de baie durează între 20-30 de minute, iar temperatura apei este stabilită de medic. La nămol, temperatura este de 38 de grade Celsius, deoarece, încălzit, acesta înmagazinează o cantitate foarte mare de căldură și transmite proprietățile curative
în interiorul țesuturilor.
 
Care este proporția între românii și străinii care vin aici?
Această proporție variază de la lună la lună. Vara vin în special români, iar toamna predomină străinii. Aceștia sosesc cu un pachet de tratament, dar, pe lângă procedurile indicate, optează și pentru alte tratamente, inclusiv de cosmetică, punându-se mare preț pe tratamentele Ana Aslan cu produse din gamele Gerovital și Aslavital.
Un lucru extraordinar este faptul că a început să crească numărul pacienților români, ceea ce demonstrează că societatea românească a evoluat.
 
Interviu realizat de Daniela Șibaev, publicat în Cărticica Bucătărie fără foc 7/2008


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *