Spumă de alune și ananas

Ingrediente
  • 200 g alune de pădure
  • 100 g zahăr tos
  • 1 lingură ulei pentru tavă
  • 500 g frișcă 
  • 20 g gelatină
  • 1 fiolă esență de rom
  • 1 cutie (720 g) compot de ananas
  • 50 g ciocolată neagră pentru decor
 
Preparare
1. Coci 150 g alune timp de 3-4 minute în cuptorul încins. Le răstorni într-un șervet de pânză și le freci bine, ca să le decojești. 
2. Pui zahărul într-o crăticioară și îl încălzești la foc mic, amestecând continuu cu o lingură de lemn, până se topește și obții un caramel auriu. Adaugi alunele, amesteci bine și le răstorni într-o tavă unsă. Lași să se răcească, apoi zbrobești alunele pralinate cu ciocanul. Ca să-ți fie mai ușor și să obții un praf mai fin, poți sparge carmelul cu ciocanul în bucăți mai mari și îl poți măcina în blender. 
3. Înmoi gelatina în 100 ml zeamă de compot. După 10 minute, o topești la bain-marie. În 400 g de frișcă rece, încorporezi esența de rom, jumătate din alune caramelizate și măcinate și gelatina călduță. Amesteci ușor, de jos în sus. 
4. Tai în cubulețe ananasul din compot și îl repartizezi în cupe sau boluri. Presari restul de alune tocate și pui deasupra spuma cu alune. Decorezi cu frișca rămasă, cu alune întregi și cu ciocolată rasă. 
 
Voichița-Octavia Popescu, Bistrița, Bistrița-Năsăud
 
7 porții
40 min
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *