Steamerul, de ajutor în diete

Considerat cel mai dietetic mod de preparare datorită adaosului minim de grăsime, gătitul la abur poate fi utilizat pentru legume, carne, pește și orez. Acest mod de prelucrare termică este ideal pentru cei care suferă de dislipidemii și hipercolesterolemie. Aparatele pentru fierberea în abur sunt de mare ajutor celor hotărâți să slăbească prin reducerea aportului zilnic de calorii sau bazându-se pe regulile dietei semivegetariene Okinawa, precum și vegetarienilor care preferă legume fierte „al dente“, cu pierderi minime de nutrienți. 
Dacă popoarele vestice asociază mai mult legumele cu ideea de a găti la abur, bucătarii chinezi utilizează procedeul pentru o gamă mult mai mare de alimente: carne de porc, pasăre, fructe de mare, crabi, orez, prăjituri, turte din cereale. Strămoșul steamerului electric folosit de occidentali este mushiki, coșul de bambus circular sau seiro, dispozitivul japonez de fierbere în abur, confecționat fie din lemn de bambus, fie din metal inoxidabil.    
 
Cum funcționează un steamer?
Principiul funcționării unui steamer este simplu: într-un rezervor se fierbe apă, iar aburul se ridică într-un recipient etanș, în interiorul căruia sunt așezate ingredientele. Astfel, aburul cald le prelucrează termic. 
Cele mai multe dintre aparate sunt dotate cu o tăviță în care se colectează picăturile de abur condensat împreună cu o parte dintre nutrienții care se pierd, așa încât această „supă“ să poată fi de asemenea folosită la gătit.
 
Avantaje
Dacă ai un steamer, poți să uiți de grija că vei arde mâncarea sau o vei usca excesiv, prin coacere un timp îndelungat. Un studiu comparativ al fierberii în abur și în apă a demonstrat că vitamina C și acidul folic sunt cele mai afectate prin prelucrarea termică, dar în procente mai mici în primul caz. Prin comparație cu conținutul ingredientelor crude, fierberea la abur diminuează conținutul de acidul folic și vitamina C cu 15%, iar fierberea în apă reduce conținutul de acid folic cu 35% și pe cel de vitamina C cu 25%.  
Steamerele eliberează în mediul ambiant relativ puțină căldură, așa încât sunt ideale pentru a găti vara.   
  
Dezavantaje 
Deoarece căldura nu ajunge în mod direct la alimente, ci prin intermediul aburilor, procesul de prelucrare termică durează mai mult, desfășurându-se cu un consum mai mare de energie. 
 
Un articol de Daniela Șibaev


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *