Știai că meiul…

…se află în topul celor șase cele mai apreciate cereale din lume? Reprezintă o parte semnificativă în dieta populaţiilor din nordul Chinei, Japonia, India şi de pe continentul african, unde se cultivă fiindcă, spre deosebire de grâu şi orez, este o plantă rezistentă la căldură şi secetă. Meiul nu este pretențios în ceea ce privește terenul, se dezvoltă pe soluri uscate și fără fertilizator, în climat cald, după perioada ploilor. În 70-90 de zile, ajunge la maturitate.

…se produce în mari cantități în India? După acest lider în producția de mei urmează Nigerul, Nigeria și China. Sunt aproape 40 de soiuri de mei, doar patru dintre ele fiind mai intens cultivate. În funcție de soi, boabele pot fi albe, galbene, gri sau roșiatice.

…este hrană pentru animale, din timpuri străvechi? Dacă în trecut se folosea preponderent pentru alimentația caprelor și a păsărilor de curte, astăzi face parte și din hrana șeptelului, a bovinelor, porcinelor, păsărilor de apartament și chiar a peștilor de acvacultură?

…pentru consum uman trebuie decorticat? Învelișul boabelor este indigest, dar partea rămasă după decorticare devine un aliment ușor de digerat.

…nu conține gluten? Astfel, se înscrie pe lista alimentelor acceptate de cei care suferă de celiachie.

…are mai multe proteine decât orezul, dar mai puține decât grâul? Cu un procent de 15%, le depășește pe cele 7% ale orezului, dar nu și pe cele 23% ale grâului.

…e bogat în vitaminele A și B, îndeosebi B2, B3, B6? Fierul, magneziul (26% din doza zilnică recomandată la 100 g), potasiul, fosforul (24% din doza zilnică recomandată la 100 g), manganul și acidul folic completează profilul acestei cereale, transformând-o într-un aliment bogat în nutrienți.

…consumat frecvent și în cantități mari, inhibă funcția tiroidiană? La populațiile care consumau zilnic 2-3 boluri cu mei fiert, s-a făcut o corelație între consumul de mei și apariția gușii. Așadar, pacienții tiroidieni ar trebui să consume cu precauție acest aliment.

…este un ingredient pentru obținerea berii? Locuitorii din Taiwan și din estul Africii îl folosesc împreună cu sorgul la prepararea unei beri, iar în Nepal se obține un lichior plăcut aromat din boabe de mei. În Bulgaria, din mei fermentat se prepară o băutură denumită boza.

…își asociază perfect gustul cu orice condiment? De la piper la amestecul oriental za’atar, boabele de mei cu gust ușor dulceag primesc cu generozitate orice „musafir“ din lumea plantelor aromatice, în preparate precum salate, sufleuri, pilaf, garnituri pentru fripturi. Îndulcit, devine un mic dejun excelent sau o gustare sățioasă.

…în aluaturi se poate folosi cel mult 30% făină de mei? Restul de 70% trebuie să fie făină de grâu deoarece, în lipsa glutenului, făina de mei nu se leagă, nu se poate transforma într-un aluat lucrabil.

…se păstrează cel mai bine în borcane de sticlă? Dacă este depozitat astfel în locuri uscate sau în frigider, se poate păstra până la 2 ani.

Sonia StanciuLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *