Strugurii, elixir al sănătății și frumuseții

Foto Mihai Nicolae - Burda România
Foto Mihai Nicolae – Burda România

În urmă cu 6000 de ani, sumerienii simbolizau existența umană printr-o frunză de viță-de-vie, denumirea plantei fiind sugestivă pentru fructele acesteia, strugurii, un elixir al vieții.
Albi, roze sau negri, dulci, parfumați sau acrișori, strugurii se găsesc sub nenumărate varietăți, al căror conținut nutritiv este asemănător, singura excepție fiind că strugurii roșii conțin mai mult fier și flavonoide, de aceea se recomandă cu precădere în curele cu struguri.
Fructe bogate în zaharuri, strugurii conțin până la 16% glucoză și fructoză, având astfel o valoare calorică ridicată, aproximativ 60 kcal/100 g, iar sultanina circa 260 kcal/100 g.
Din punct de vedere dietetic, strugurii sunt unele dintre fructele care oferă cea mai mare energie, funcționând ca un adevărat combustibil pentru creier, care folosește glucoza pentru a desfășura cele mai multe dintre funcțiile sale, proprietate ce-i recomandă în activități intelectuale intense, stres, oboseală psihică și fizică. Abundența de zaharuri nu-i recomandă însă celor care suferă de diabet, iar cei care se luptă cu kilogramele în plus ar trebui să-i consume cu moderație. În schimb, strugurii sunt foarte indicați copiilor și bătrânilor datorită asimilării rapide a zaharurilor. Strugurii au puține proteine și grăsimi, dar numeroase fibre, calciu, fier, magneziu, fosfor și un procent important de potasiu. Conțin cantități minime de sodiu, carotenoide, dar procente importante din vitaminele A, B1 și B6, C și acid folic.

Resveratrolul, benefic sănătății
O componentă foarte importantă pentru sănătate a strugurilor și a vinului este resveratrolul, un fenol conținut de coaja strugurilor, care se remarcă prin următoarele proprietăți benefice pentru organism:
– are acțiune antiinflamatoare, antibacteriană și antifungică;
– are acțiune diuretică și antioxidantă;
– reduce colesterolul;
– fluidifică sângele și evită coagularea;
– are efect antiteratogen, evitând dezvoltarea anormală a fătului în timpul sarcinii;
– se crede că este de mare ajutor în lupta contra cancerului.

Cura cu struguri
Cum este sezonul lor, nu ezita să începi o cură cu struguri, indiferent de varianta aleasă:
– cura integrală: în primele 3 zile consumi progresiv de la o jumătate de kilogram de struguri la 1,5 kilograme de struguri, urmate de alte 5-10 zile în care mănânci numai struguri sau bei sucul lor, mustul;
– cura medie: timp de 2 zile în fiecare săptămână consumi între 1,5-3 kilograme;
– cura ușoară: într-un meniu prestabilit, incluzi obligatoriu și struguri, în cantitățile dorite și pentru o perioadă cât mai mare.

Având proprietăți hipotensive și diuretice, strugurii nu trebuie să lipsească din dieta celor care suferă de hipertensiune sau boli de rinichi. De asemenea, sărurile de mangan au proprietatea de a stimula metabolismul zaharurilor și grăsimilor și de a susține astfel funcția hepatică și pe cea renală. 
Cura cu struguri, mai ales roșii sau negri, le vine în ajutor și celor care au probleme cu anemia, substanțele antianemice și vitaminele din complexul B ajutând la fixarea fierului.

Uleiul din sâmburi de struguri
Folosiți cu precădere drept materie primă pentru vin, strugurii au devenit în ultimele decenii ingredient de bază în conținutul unor medicamente și cosmetice, datorită proprietăților lor terapeutice. De mare importanță este în acest scop uleiul din sâmburii strugurilor.
Inițial, acest ulei s-a fabricat numai în Italia și Franța, unde era utilizat doar în alimentație. Apoi a început să fie folosit în industria cosmetică, având proprietăți regenerante, emoliente și hrănitoare asupra pielii. Uleiul din sâmburi de struguri conține în cantități mari vitaminele E și F, minerale: zinc, cupru, seleniu și mai ales procianide, un agent antiîmbătrânire de 50 de ori mai puternic decât vitamina E și de 20 de ori, față de vitamina C, precum și substanțe care mențin sănătatea vaselor de sânge și a inimii, catalizează acțiunea unor vitamine și au efecte antialergice.
Aceste beneficii le are uleiul de struguri presat la rece, folosit în mâncăruri nepreparat termic, deoarece încălzirea lui la peste 50 de grade Celsius duce la alterarea efectelelor terapeutice. Extern, uleiul se poate folosi pentru un masaj relaxant și hrănitor, care va reda pielii elasticitatea, tonicitatea și tinerețea. Intern, 2-4 linguri de ulei pe zi, administrat ca atare sau în preparate, vor face minuni pentru cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare: ateroscleroză, arterită, fragilitate vasculară, ischemie cardiacă, hipertensiune; Alzheimer, infecții de diverse cauze și deficiențe ale imunității, afecțiuni ale epidermei: cheratoze, psoriazis, depigmentări.

Atestat de studii
Cercetări recente au demonstrat acțiunea antitumorală a uleiul din sâmburi de struguri care poate împiedica dezvoltarea unor formațiuni tumorale benigne, precum chisturile ovariene, fibroamele uterine, adenoamele și adenofibroamele mamare. Femeile predispuse acestor afecțiuni trebuie să urmeze de minimum 4 ori pe an o cură de 28 de zile, în care să consume zilnic 20-30 ml ulei.
Un alt studiu, efectuat pe 56 de pacienți, atât bărbați, cât și femei, a demonstrat că prin consumul a 43 ml de ulei din sâmburi de struguri, zilnic, timp de 3 săptămâni, nivelul colesterolului se reduce cu 15,6 %.

Un articol de Daniela Șibaev, publicat în Cărticica nr. 8/2010Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *