Supă cu făină de ciuperci

Foto: Mihai Nicolae - Burda Romania
Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Ingrediente
1 ½ kg carne de pasăre sau de porc cu oase
4 l apă ori supă de legume
1 ardei gras roșu
50 g făină-pulbere de ciuperci
sare

Preparare
1. Speli carnea, o porționezi și o pui la fiert la foc mic. Carnea trebuie să fiarbă în clocote mici, pentru că numai astfel sucul va ieși treptat și supa va fi mai limpede. Când începe să dea în clocot, iei spuma și torni o lingură de apă rece, precum și sare după gust. După ce s-a ridicat toată spuma, acoperi oala ca să nu scadă prea mult apa și fierbi la foc mediu, până când carnea se pătrunde.
2. Speli ardeiul gras, îl cureți de semințe și cotor și îl tai în fâșii. Îl adaugi în oală, iar după 10-15 minute presari făina de ciuperci, care umflându-se, va absorbi o parte din apă, va îngroșa supa și îi va da o aromă aparte. Lași să mai fiarbă timp de 5 minute, amestecând ușor, dar neîncetat, apoi sărezi supa după gust.
3. Servești porțiile decorate cu pătrunjel fin tocat.

Sfatul meu
Prepară-ți toamna făină de ciuperci, uscându-le fie la soare, fie în cuptor. Curăță-le, spală-le și usucă-le între șervete curate, apoi taie-le în felii și pune-le la soare, pe un tifon sau agățate pe o ață. Întoarce-le și procedează la fel timp de mai multe zile, până când feliile se usucă. Dacă le usuci în cuptor, așază feliile una lângă alta, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul încălzit la foc mic, dar cu focul stins. Procedează astfel de mai multe ori, până când se usucă feliile asemenea unor chipsuri. După uscare, macină ciupercile în râșnița pentru cafea și folosește făina pentru a îngroșa orice supă de pește, carne sau legume.

Florica Faur, Jimbolia, jud. Timiș

16 porții
50 minLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *