Supă cu trahana

Ingrediente

  • 2 ½ l supă de carne
  • 1 ceapă sau 1 fir de praz
  • 200 g rădăcinoase
  • 1 cartof
  • Pentru aluat
  • 100 ml lapte bătut
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 50 g telemea rasă
  • 200 g făină
  • 1 ou
  • sare

Preparare
1. Mixezi într-un bol telemeaua cu laptele bătut, oul, puțină sare și pasta de tomate. Încorporezi treptat făina, omogenizând bine aluatul. Modelezi aluatul între palmele presărate cu făină, sub forma unor grămăjoare de mărimea și forma alunelor. Dacă dorești, poți adăuga făină până când obții un aluat tare, pe care îl dai pe răzătoarea mare. În ambele variante, lași fărâmițele de aluat să se usuce între șervete curate, timp de 2 zile.
2. Cureți, speli și fierbi legumele în supa de carne, apoi o strecori. Pui la fiert bucățile de trahana pentru 15 minute. La sfârșit, sărezi supa după gust.

Adriana-Liliana Hvir, Iași

15 porții
24 h

Știai că…
…pastele denumite trahana sunt specifice gastronomiei din Turcia, Grecia, Cipru și Bulgaria? Aluatul pentru trahana se prepară cu lactate fermentate și, uneori, cu legume. Prin fermentație se produc acid lactic și alți componenți care conferă aluatului un gust caracteristic. Există un condiment specific acestui aluat, dar, în lipsa lui, aluatul poate fi condimentat cu cimbru sau foi de dafin.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *