Supă de linte cu ciolan de porc

Foto: Elena Tănăsescu - Burda România
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România

Ai nevoie de:
150 g linte
400 g ciolan de porc
1 ceapă
1 morcov
2 foi de dafin
2 cartofi
1 lingură făină
2 linguri untură
1-2 căței usturoi
1 linguriță boia
1 ou
1 legătură tarhon
sare
piper
oțet

Cum procedezi:
1. Speli lintea și o lași la înmuiat pentru 2-3 ore. Speli ciolanul. Cureți, speli și tai cubulețe morcovul. Într-o oală cu 2,5 l apă ușor sărată, pui la fiert lintea, ciolanul, morcovul și foile de dafin. După 10 minute, adaugi cartofii curățați, spălați și tăiați în cuburi.
2. Cât timp fierb cartofii, rumenești puțin în untură făina cu boiaua și stingi cu supă fierbinte. Când cartofii au fiert, torni sosul cu făină în supă, pui usturoiul zdrobit, presari tarhonul fin tocat, sărezi după gust și stingi focul.
3. Dregi supa cu ou bătut cu sare, o acrești după gust cu oțet și acoperi cratița cu un capac.

12 porții
Timp de preparare: 40 minute
Timp de așteptare: 2-3 ore

Klara Nedelka, Miercurea Ciuc, jud. Harghita

Sfaturile noastre: Deși este puțin mai scumpă, lintea roșie are un gust mai fin și fierbe mai repede, nefiind nevoie să o înmoi în prealabil. Forma plată a boabelor de linte amintește de monede, ceea ce a dus, în timp, la superstiția multor popoare că lintea ca ingredient în preparatele de Anul Nou este aducătoare de belșug.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *