Tartă cu ciuperci și conopidă

Ingrediente

  • 450 g făină
  • 100 g unt
  • 2 ouă
  • 120 ml lapte
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 conopidă mijlocie
  • 300 g ciuperci
  • 2 linguri margarină
  • 3 linguri brânză rasă
  • 200 g șuncă presată
  • 2 linguri smântână
  • câte 1 legătură mărar și pătrunjel
  • 1 lingură ulei pentru tavă
  • sare
  • piper

Preparare
1.  Separi albușurile de gălbenușuri. Cerni făina într-un vas, iar în mijloc faci o adâncitură în care pui gălbenușurile frecate cu un praf de sare, untul topit la temperatura camerei, laptele și praful de copt stins cu zeama de lămâie. Frămânți un aluat pe care îl învelești în folie de plastic și îl dai la rece pentru 30 de minute.
2. Cureți conopida, o desfaci în buchețele pe care le fierbi în apă cu sare, iar apoi scurgi în strecurătoare. Cureți, speli și tai ciupercile în felii.
3. Călești în margarina topită ciupercile și conopida. Când s-au răcit, le amesteci cu brânza rasă, șunca tăiată cubulețe, smântâna, albușurile bătute spumă, verdeața fin tocată, sare și  piper măcinat.
4. Pe planșeta presărată cu făină întinzi aluatul în strat gros de 4-5 mm. Îmbraci cu aluat baza și pereții unei tavi unse cu ulei, întinzi uniform umplutura și acoperi cu aluatul rămas. Din loc în loc înțepi aluatul cu o furculiță.
5. Coci tarta în cuptorul încins, la foc mijlociu, timp de 50-55 de minute. O porționezi după ce se mai răcorește.

Elisabeta Gligor, Cenad, jud. Timiș

8 porții
1 oră 15 minute



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *