Terapii alternative în ajutorul afecțiunilor hepatobiliare

Care sunt terapiile alternative prin care veniți în ajutorul celor cu afecțiuni hepatobiliare?

Ozonoterapia, apifitoterapia, homeopatia, medicina ayurvedică, acupunctura, aromoterapia, reflexoterapia sunt metode ale medicinei alternative, care vin în sprijinul celor cu afecțiuni hepatobiliare.
Indiferent de metoda de terapie aleasă, un prim pas în terapie este detoxifierea.

Cum îndrumați pacienții pentru o bună detoxifiere?

Organismul uman este bombardat cu tot felul de noxe. Dacă a acționa asupra mediului înconjurător este mai greu, o eliminare a toxinelor acumulate de organism este lesne de făcut. Într-o primă etapă, recomandăm purificarea colonului cu pudră pulverizată din coaja de psyllium. Psyllium este o plantă indiană ale cărei semințe au o coajă cu un conținut mare de fibre. În etapa de purificare folosim trei linguri rase, cel mult 32 g. Pulberea se umflă în apă, devenind ca un gel fără gust, care trebuie consumat imediat, la temperatura camerei. Ca precauție, alte medicamente sau suplimente alimentare se vor ingera cu cel puțin o oră înainte și după psyllium, deoarece acesta este timpul necesar să-și absoarbă complet apa și să se umfle. Dacă luăm un alt medicament, efectele lui se diminuează sau se pierd.
Se poate ingera și în timpul mesei, de către persoanele care au un apetit prea mare, psyllium ajutând la atingerea rapidă a unei depline sățietăți. La nivelul ficatului, fibrele solubile participă la optimizarea nivelului de trigliceride și colesterol. Fibrele insolubile își măresc volumul de circa 60 de ori, formând un gel care pătrunde prin toate vilozitățile intestinale și ajută la eliminarea plăcii mucoide aflate pe suprafața colonului, formată din secrețiile mucoase care, din păcate, absorb tot felul de particule din alimente, le rețin, întăresc placa și reduc capacitatea intestinului de absorbție a alimentelor. Placa rămasă intră într-un proces de putrefacție și se produc toxine, care sunt absorbite în colon odată cu apa și îngreunează funcționarea organismului. Psyllium curăță lejer, complet, este indicat și în cancerul de colon. O parte din fibrele solubile din psyllium constituie o hrană pentru bacteriile benefice din colon, bacterii esențiale pentru procesele imunitare și în sinteza vitaminelor E și K. După prima etapă de dexofiere, care durează câteva zile, se continuă cu o doză mai mică, de întreținere.

Ce tratament aplicați ulterior detoxifierii?

Urmează un tratament cu acid alfa lipoic, protector hepatic, regenerator al celulei hepatice, detoxifiant și antioxidant. Acidul alfa lipoic are atât parte lipofilă, cât și hidrofilă, adică se poate combina și cu partea grasă, dar și cu partea apoasă a celulelor. Toate celelalte acționează unidirecțional. În plus, acidul alfa lipoic recondiționează anumite vitamine din organism, vitamina E, dar mai ales vitamina C. Aceasta din urmă, cu un rol puternic în imunitate, intră în construcția colagenului și se elimină foarte rapid din organism sau oxidează la patru ore după consum. Acidul alfa lipoic este prescris și persoanelor cu glicemia ridicată și ca hepatoprotector, în cazul intoxicațiilor cu ciuperci otrăvitoare.

Cum intervine homeopatia în afecținile hepatobiliare?

Când organismul este obosit, nu se elimină suficientă secreție biliară. Există remedii homeopate, gemoderivate, buni drenori, pentru evacuarea bilei, dar acestea nu au și rol regenerator.

Ce uleiuri volatile ajută în bolile de ficat și veziculă biliară?

Folosim uleiuri pentru masaj, în special pe cel de rozmarin, în diluție 1% în alte substanțe grase. La temperatura corpului, uleiul se volatilizează și ajută și prin aromoterapie, dar în principal prin masaj. Uleiul pătrunde în circuitul limfatic și ajunge în toate punctele organismului.
Pentru masaj se aleg zone cu țesut cutanat mai fin, ușor penetrabil, cum ar fi zona abdomenului, a coloanei sau anumite porțiuni ale picioarelor. Uneori acționăm asupra țesutului cutanat cu creme ce conțin particule abrazive care fac un peeling profund, permițând apoi o mai ușoară pătrundere a uleiurilor.

Cum acționează ozonoterapia și acupunctura asupra ficatului?

La ozonoterapie se injectează intramuscular un amestec de oxigen-ozon, produs de o instalație specială, cu un control spectroscopic ce indică exact concentrația de ozon în oxigen. Putem face o injectare a sângelui extras din vene împreună cu ozonul, caz în care se produce o oxigenare foarte puternică a organismului, benefică în toate procesele, inclusiv în procesele cancerigene, tumorale. Tumorile se dezvoltă, metastazează tocmai din lipsa de oxigen. Printr-un aport suplimentar de oxigen în celulele corpului, tumora va fi saturată local de oxigen și tendințele de metastazare vor fi inhibate. Oxigenarea intensă se dovedește a fi și un reparator celular, adică acționând la nivelul vaselor de sânge din ficat sau a celulelor hepatice lezate, se realizează o regenerare a acestora.
Ca și gemoterapia, acupunctura are un caracter drenor, eliminând toxinele din ficat. Există meridiane specifice pe care intervenim, pentru fiecare boală există scheme de puncte care se adaptează de la un pacient la altul, în funcție de afecțiune. Acupunctura dă rezultate foarte bune dacă este însoțită de consumul unor extracte din ganoderma lucidum, o ciupercă frecvent folosită în medicina tradițională chineză și din noni, fruct tropical benefic nu numai pentru ficat. Sunt utile, de asemenea, suplimentele de coenzima Q 10 și omega 3 din pește.

Interviu cu dr. Roxana Ionescu, medic primar medicină generală, competențe în acupunctură, terapie laser de joasă putere, apifitoterapie, homeopatie, medicină ayurvedică și reproducere umană asistată
Fundația medicală Medicer Bios Ploiești

Interviul a fost publicat în Cărticica practică nr. 7/2009Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *