Terapiile alternative, ajutor pentru bolnavii de cancer

_MG_7729_

Interviu cu dr. Pavel Chirilă,
medic primar boli interne,
doctor în științe medicale,
specialist în homeopatie și apifitoterapie
Centrul Medical Naturalia
Str. Erou Mircea Marinescu, nr. 8, Voluntari, jud. Ilfov
Tel: 0213505135
www.naturalia.ro

Terapiile alternative, ajutor pentru bolnavii de cancer

IMGP1826_
Stimate domnule doctor Chirilă, ce v-a determinat să vă îndreptați atenția către bolnavii de cancer?
Într-o disperare de cauză, în cabinetele noastre de terapie alternativă intră zilnic aproximativ 3-5 bolnavi cu cancer.
Ei caută soluții fie după ce au încercat și alte terapii, fie după ce au urmat tratamentul cu citostatice, dar au constatat că în urma acestuia au efecte adverse (pierderea părului, li se alterează probele hepatice, fac anemie din cauza citostaticelor sau din cauza radioterapiei le scade imunitatea). Unii dintre ei simt că boala este gravă și vor să apeleze la tot ce există.
Pe de altă parte, noi avem un hospice aici, în Voluntari, în apropierea Centrului Medical Naturalia: Centrul de Îngrijiri Paliative al Fundației Sfînta Irina, al cărui membru fondator și director sunt. Am văzut acolo foarte multă suferință și bolnavi din ce în ce mai
tineri, atinși de această boală.
Cercetînd puțin starea de lucruri din țara noastră, am aflat că mortalitatea prin cancer în România este foarte mare, în condițiile în care incidența cazurilor de cancer este comparativ egală cu media incidenței cazurilor din Europa, dar mortalitatea în România are rata cea mai mare.

Care sunt principalii factori care duc la formarea tumorilor în organism?
Deși nutriția incorectă este primul factor care duce la îmbolnăvire, nu se poate să nu luăm în calcul și implicarea altor factori oncogeni:
• anumite tehnici gastronomice (prăjirea, frigerea pe grătar a alimentelor);
• întrebuințarea unor cosmetice care conțin parabeni, alcool izopropilic sau săruri de aluminiu;
• poluarea electromagnetică agresivă (telefonul mobil sau câmpuri de înaltă tensiune);
• excesul de radioactivitate.
În zilele noastre se practică foarte mult, uneori fără niciun discernământ, investigațiile radiologice – nu spun că nu sunt importante, dar uneori
se insistă prea mult și prea frecvent asupra acestui tip de investigații;
• expunerea la soare, în climatul marin, devenită o modă de câțiva ani.
Toate acestea, cumulate cu stresul, combinate între ele fac din cancer a doua cauză de mortalitate în țara noastră, după bolile de inimă.

Traumele emoționale sunt importante în declanșarea cancerului?
Există în lume o mulțime de studii în desfășurare, care atestă faptul că o traumă psihică majoră, cu efect emoțional puternic asupra bolnavului poate fi un factor oncogen, mai cu seamă dacă pacientul a trăit singur această traumă, dacă l-a luat prin surprindere și nu a avut pe cine să se sprijine în momentele dificile.

Există o profilaxie precanceroasă?
Aceasta este o problemă importantă și delicată, în același timp. În general, întâmpinăm anumite dificultăți în convingerea unui bolnav oncologic sau a unui bolnav care încă nu are cancer și pe care vrem să-l ajutăm cu o profilaxie. Noi îndrumăm pacientul către o anume dietă și un stil de viață profilactic, care să preîntîmpine îmbolnăvirea. Imediat, el vine cu un argument, folosind exemplul rudelor sau al cunoștințelor. Bolnavul spune: „Da, dar vecinul meu fumează de 30 de ani și nu s-a îmbolnavit de cancer sau mănâncă salam de o viață și nu s-a îmbolnavit”.
Noi avem un raspuns la aceasta problema, dacă bolnavul vrea sa înțeleagă. Nu există biotipologii pure în medicină.
Pe de-o parte, fiecare om vine cu o zestre ereditară de la stramoșii lui, cu anumite predispoziții: spre boli cardiovasculare, spre boli digestive, pulmonare, spre cancer etc. În anamneză, noi cercetăm aceste predispoziții, luând în calcul antecedentele heredocolaterale ale bolnavului.
Este posibil ca un om care nu are nicio predispoziție ereditară spre cancer să se îmbolnaveasca,în ciuda unui stil de viață incorect. Nu întotdeauna cunoatem cu precizie aceste predispoziții, pentru ca ele de multe ori sunt ascunse, sunt intricate cu altele.
E posibil ca vecinul tau să nu se îmbolnavească, dar tu să o faci; nu te poți compara total cu vecinul, poate nu ești asemanător cu el din niciun punct de vedere, deși aveți stiluri de viață asemănătoare. Pe de altă parte, dacă bolnavul îmi dă un exemplu că vecinul lui fumează de 30 de ani și e bine, îl putem contrazice foarte uor: e bine azi, dar mâine poate să nu mai fie și săptămâna viitoare sa se declaneze cancerul.

Ce ajutor pot da terapiile alternative bolnavilor de cancer?
Nu există o plantă care să vindece cancerul, prin terapiile alternative nu se vindecă această boală, dar terapiile alternative au rolul lor important în vindecare:
stimuleaza forțele de apărare proprii ale organismului, mecanism de care oncologia clasică nu e preocupată;
• prin plantele pe care le folosesc, terapiile complementare protejeaza organismul bolnavului oncologic de efectele
negative ale citostaticelor
, medicație clasică importantă și necesară; dacă citostaticele scad numarul de leucocite, cresc citoliza hepatică, cresc enzimele hepatice sau au alt efect secundar, mi se pare absolut necesar să nu stăm cu mâinile în sân, ci să ajutam bolnavul cu remedii naturale, pentru a contracara aceste efecte adverse.
• în al treilea rînd, terapiile alternative intervin prin remedii simptomatice în favoarea bolnavului.
Bolnavul de cancer, ca oricare alt bolnav, poate avea și alte suferințe fizice sau psihice: insomnii, un ulcer, o alergie cutanata, un puseu enterocolitic, atacuri de panică, depresie.
E de preferat ca toate aceste sindroame să fie tratate cu ajutorul plantelor, și nu cu ajutorul altor medicamente chimice, care nu fac decât să crească starea de intoxicație a organismului.
Sunt 3 motive importante pentru care terapia complementară ar trebui sa fie folosită în cancer. Dacă includem și dietoterapia cu produse naturale, în domeniul mare, al terapiilor naturale, iată, avem un motiv în plus sa studiem această problema. Știința nutriției clasice care se învațăa în Facultatea de Medicină nu prea se suprapune peste conceptul naturist al dietoterapiei.

Vă rog să ne expuneți câteva dintre ideile dietoterapiei de urmat în cancer.
Pentru a veni în ajutorul bolnavilor de cancer, de curând am scris cartea „NU HRĂNI CANCERUL!”, împreuna cu alți doi specialiști în terapii alternative: dr. Madalina Popescu, specialist în imunologie șii alergologie clinica, cu competene în apifitoterapie și homeopatie și Cristela Georgescu, absolventa a unui program de nutriție la Universitatea Cornell. Cartea se bazeaza pe numeroase studii și tratate din literatura medicală mondială (având ca autori, de exemplu, pe Umberto Veronesi, directorul Institutului Național de Tumori din Italia, Richard Béliveau, șeful unui Departament de Cercetare a Cancerului din Canada).
Toate studiile conduc la aceeași idee: că proteina de origine animală favorizează cancerul. Autorii studiilor demonstreaza științific mecanismul prin care aceste „alimente” stimulează apariția sau dezvoltarea unei tumori neoplazice.
Bolnavii de cancer care vin în cabinetul nostru, în proporție foarte mare ori nu primesc niciun sfat dietetic, ori sunt sfatuiți să mănânce orice, ba uneori chiar să abuzeze de proteine de origine animală.
Toți acești autori vesți în Occident, care s-au ocupat de nutriția bolnavului de cancer, recomandă excluderea din alimentație a:
• proteinelor de origine animală
• alimentelor bogate în săruri nitrice
• a zaharului alb.
Principiile pe care se bazează nutriția bolnavului de cancer decurg dintr-o experiență lunga și, mai nou, din confirmarea acestei experiențe de cercetări. Din fericire, cercetările în domeniul nutriției sunt mult mai ușor de realizat și mult mai convingătoare decât în alte domenii ale medicinei.
Avem la îndemână și o experiență multimilenară în privința alimentației sănătoase (sau greșite) și loturile pe care se fac aceste cercetări sunt, de regulă, mari. Una e să faci un experiment cu un medicament nou pe un eșantion de 30 de persoane, alta este să faci un experiment pe câteva sute de mii, milioane de oameni sau un popor care are o anumită cultură a alimentației, un
anumit stil de alimentație și să urmarești evoluția bolilor în timp. Am hotarât să scriem aceasta carte de interes
public, sperând că va schimba modul bolnavilor de a privi lucrurile ce țin de dietă.
În 70 % dintre paginile cărții am scris despre cum poate fi evitat cancerul printr-un stil de viațăa corect, iar în restul
paginilor am scris despre cum poate fi tratat cancerul, tot printr-un stil de viață corect. Fondurile adunate din
vânzarea ei vor fi vărsate pentru construirea unei clinici de recuperare oncologică.
Din ziua punerii diagnosticului pâna la moartea bolnavului, în România, un bolnav cu cancer nu supraviețuiește mult. Acest lucru are o semnificație: sistemul de tratament în România, în domeniul oncologiei, are ceva în neregulă.
În toate țările dezvoltate, există:
• chirurgie oncologică;
• citostatice;
• radioterapie;
• recuperare oncologica.
În România, lipsește cu desavârșire cel de-al patrulea aspect, cel al recuperării oncologice.

Vă rog să ne spuneți mai multe despre acțiunile întreprinse de dumneavoastră în folosul bolnavilor de cancer.

În Centrul Medical Naturalia practicăm de 30 de ani terapiile alternative; bolnavii cu cancer vin în număr mare la
aceste terapii, ca la o nouă variantă de luptă cu această boală, deși noi nu suntem oncologi. Numărul mare de
pacienți ne-a ajutat să cunoaștem boala și nevoile bolnavului oncologic în toate fazele. Am ajuns să ne întregim
o anumită experiență practică, rezultată din cazuistică, chiar dacă baza noastră teoretică nu este foarte
solidă. Neavând o specializare în domeniul oncologic, nu avem pretenția că decidem asupra unui bolnav oncologic.
Ne bizuim întotdeauna pe diagnosticul pus de medicul oncolog, cerem părerea, trimitem pacientul la consultație.
În anul 2006, am inaugurat Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina”, care are o capacitate de 16 locuri. Mi
l-am propus ca pe o lucrare de suflet, filantropica, prin care ajutăm bolnavii în stare terminală, care au nevoi speciale.
Îngrijirea acestor bolnavi este asigurată de medici, asistenți, infirmiere, asistenți sociali, farmaciști, psihologi și preot. Serviciile sunt gratuite și nediscriminatorii. De îngrijiri au beneficiat până acum peste 1600 de pacienți care
au trecut prin cele mai dificile momente ale vieții.
Fondarea hospice-ului „Sfânta Irina” ne-a mijlocit consultația multor bolnavi, trăindu-și această mare dramă a vieții și am fost impresionați de suferința acestor bolnavi, am ajuns să cunoaștem mai bine nevoile lor. Așa se face că primul nostru
proiect de viitor este Clinica de Recuperare Oncologica Nera.
Recuperarea oncologica este aproape nulă în sistemul sanitar românesc. Sunt clinici de oncologie care au 2-3
psihologi la câteva sute de pacienți. Vă dați seama că este insuficient, nu pot face față atâtor bolnavi oncologici,
cel puțin din acest punct de vedere, al acestei tehnici de recuperare numită psihoterapie.
Aș vrea să fie foarte clar că în această clinică noi nu contestam tratamentele clasice.
NU este o alternativă, este o complementaritate la tratamentele clasice.
Ne-am propus ca aceasta clinică să fie organizată pe următoarele departamente:
• psihoterapie;
• dietoterapie:
• kinetoterapie;
• fizioterapie;
• învățarea unui stil de viață corect, ceea ce este foarte important.
Cercetatorul canadian Richard Béliveau spune că o treime dintre cancere pot fi evitate dacă ne alimentăm corect. Este un lucru extraordinar ca, în aceasta clinică, bolnavul va participa zilnic, timp de 2 saptămâni, la un training de 2 ore în care el va
fi învățat (reînvățat) să aibă un stil de viață corect, care să evite, după caz, apariția, recidivele sau să îi stopeze
evoluția. Pe de-o parte, acest stil pune frână dezvoltării tumorii lui, pe de altă parte se duce acasă cu o lecție învățată, care devine valabilă pentru familie, copii, deci se multiplică, se extind efectele asupra celor din preajma sa.
Clinica va mai avea două departamente:
– de depistare precoce;
– de prevenie a cancerului.
Depistarea precoce se face în România de către unele fundații, dacă bolnavul vine singur să se testeze.
Prevenia presupune o lucrare activă a unei clinici sau a unei fundații care să meargă în comunități și să expună regulile prevenției.
Poate dacă această activitate va crește, în timp vom avea un rezultat și vom ameliora indicatorii de sănătate în țara
noastră.

POZA PROIECT

Cumparând cartea „NU HRANI CANCERUL!”, pui și tu o cărămidă la cladirea Clinicii Nera. O găsești în magazinele Naturalia sau o
poi comanda la telefon 0213524131

Interviu realizat de Sonia Stanciu, publicat în Cărticica nr. 5/2012Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *