Tocană cu morcovi și orez

Foto: Elena Tănăsescu, Burda România
Foto: Elena Tănăsescu, Burda România

Ai nevoie de:
2 kg ceapă
2 kg ardei grași roșii
1 kg morcov
4 kg roșii
1 cană orez fiert
700 ml ulei
foi de dafin
piper
frunze de pătrunjel
sare după gust

Cum procedezi:
1. Cureți ceapa și o tai solzișori. Speli ardeii, le îndepărtezi cotoarele și semințele și îi dai prin mașina de tocat. Decojești roșiile, apoi le tai în felii subțiri. Cureți morcovii, îi speli și îi dai pe răzătoarea mare.
2. Într-o cratiță mai largă, torni uleiul, iar când s-a încins pui ceapa și o călești până se înmoaie. Adaugi apoi în ordine: morcovul, ardeii și roșiile, condimentezi după gust, presari pătrunjelul tocat și lași să fiarbă la foc mic.
3. Când e aproape gata, adaugi orezul fiert, amesteci și mai lași pe foc până când uleiul iese deasupra.
4. Pui tocana în borcane fierbinți, cărora le înfiletezi capacele și le sterilizezi timp de 30 de minute. Închizi imediat borcanele ermetic și le păstrezi sub pături până a doua zi, când le depozitezi la rece, în cămară.

Sfatul meu: Pentru reușita deplină și păstrarea în siguranță a acestei conserve, presară în fiecare borcan, deasupra tocanei, ½ aspirină pisată și toarnă 2-3 linguri de ulei încins.

Olga Muntean, Sânnicolau Mare, jud. Timiș



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *