Tort cu blat și cremă de nucă

Pentru foi ai nevoie de:

  • 300 g nuci
  • 400 g făină
  • 125 g margarină
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 500 g zahăr pudră
  • lapte cât cuprinde (aproximativ 100 ml)
  • 1 vârf de cuțit praf de copt
  • făină pentru planșetă
  • 1 lingură margarină pentru uns cratița

Cum procedezi pentru foi:

1. Prăjești nucile în cuptor, într-o tavă, timp de 15 minute, iar după ce s-au răcit, le macini.

2. Freci spumă margarina topită la temperatura camerei cu zahărul pudră și coaja rasă de lămâie, apoi adaugi alternativ lapte și făina cernută împreună cu praful de copt. Pe planșeta presărată cu făină frămânți un aluat potrivit de moale, pe care îl împarți în 4.Pentru fiecare foaie, ungi cu margarină dosul unei cratițe cu diametrul de aproximativ 26 cm și îl tapetezi cu hârtie de copt. Întinzi fiecare bucată de aluat în foi.

3. Coci fiecare foaie timp de 15-20 de minute, la foc mijlociu. Le desprinzi cu grijă, cu latul lamei cuțitului și le lași la răcit pe farfurii separate.
Pentru cremă și decor ai nevoie de:

  • 200 g unt sau margarină
  • 300 g nuci (sau alune)
  • 300 g zahăr pudră
  • 100 ml lapte
  • 200 ml frișcă  lichidă
  • 4 linguri zahăr tos

Cum procedezi pentru cremă și decor:

1. Pui la fiert laptele împreună cu zahărul și amesteci până se dizolvă. Prăjești 200 g nuci în cuptor, apoi le macini fin. Le opărești cu laptele îndulcit și amesteci până când obții o cremă albă. Bați cu mixerul frișca răcită în frigider cu 2-3 ore înainte. Freci spumă margarina. Adaugi în crema de nuci, lingură cu lingură, întâi margarina, apoi frișca.
2. Umpli foile și îmbraci tortul cu cremă. Pentru decor, caramelizezi într-o tigaie zahărul tos, adaugi nucile rămase și amesteci bine cu o lingură umedă. Răcești nucile caramelizate pe o planșetă umedă și le folosești la decor.

Sfatul meu: Folosind apă în loc de lapte și margarină în loc de unt, poți să prepari tortul și în zilele de post.

Elena Varga, Brad, jud. Hunedoara

Sfaturile noastre: Foile sunt sfărâmicioase, ai grijă să nu le rupi când le scoți de la copt. Taie tortul a doua zi, după ce foile s-au înmuiat.

12 porții
2 ore



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *