Tort cu nes și cremă de coniac

Ingrediente
Pentru blat

  • 6 ouă
  • 250 g zahăr
  • 125 g făină
  • 2 linguri nes
  • câte 1 plic zahăr vanilinat și praf de copt
  • 100 g amidon
  • hârtie de copt și 1 lingură unt pentru formă

Pentru cremă

  • 4 albușuri
  • 3 linguri zahăr
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 100 ml coniac
  • 250 g frișcă
  • 2 plicuri gelatină

Pentru sirop

  • 4 lingurițe nes
  • 3 linguri zahăr pudră
  • 100 ml apă

Pentru decor

  • 100 g frișcă
  • câte 1 lingură cacao și nes
  • câteva boabe de cafea

Preparare
1. Pentru blat, dizolvi nesul în 2 linguri apă caldă. Freci gălbenușurile cu 100 g zahăr și zahărul vanilinat, apoi adaugi făina cernută împreună amidonul și praful de copt. Bați albușurile spumă cu restul de zahăr și le încorporezi în aluat, amestecând de jos în sus.
2. Torni aluatul într-o formă de tort unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Coci blatul 40 de minute, la foc mijlociu.
3. Pentru cremă, înmoi gelatina în 100 ml apă rece, iar după 10 minute, o dizolvi la bain-marie. Bați albușurile cu zahărul pe baie de aburi, până când spuma se întărește, iar zahărul se dizolvă. Încorporezi în frișcă spuma de albușuri, zeama de lămâie și coniacul, apoi torni în fir subțire, gelatina răcorită.
4. Pentru sirop, fierbi în câteva clocote ingredientele. Tai blatul rece în trei foi orizontale. Așezi unul dintre blaturi în forma detașabilă, îl stropești cu sirop cald, iar după ce s-a răcit, întinzi 1/3 din cremă. Procedezi la fel cu al doilea blat. Acoperi cu al treilea blat, pe care îl ungi cu crema rămasă.
Îl scoți din formă după ce l-ai ținut 3 ore la frigider și îl decorezi cu frișcă, după care presari cacao, nes și boabe de cafea.

Ninica Rădescu, Baia de Fier, jud. Gorj

16 porții
4 h 30 min



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *