Tort cu orez și fructe, fără coacere

Foto: Mihai Nicolae, Burda Romania

Ingrediente
250 g biscuiți cu gust de cocos
3 linguri unt topit
7 linguri zahăr brun
100 g afine, mure sau zmeură
4 foi de gelatină
150 g orez cu bobul rotund
500 ml lapte pasteurizat
1 plic budincă cu gust de căpșuni
Pentru decor
200 g afine, mure sau zmeură
câteva frunze de zmeură
3-4 linguri fulgi de ciocolată
1 plic gelatină transparentă pentru tort
2 linguri zahăr brun

Preparare
1. Speli orezul, îl scurgi și îl pui să fiarbă în 250 ml lapte fiert cu 200 ml apă și 3 linguri de zahăr. Fierbi orezul la foc mic, amestecând periodic, ca să nu se prindă de vas. Hidratezi gelatina în apă cât să acopere foile. Amesteci într-un bol praful pentru budincă, restul de lapte rece, 50 ml apă și 2 linguri de zahăr. Le fierbi la foc mic, mixând până se îngroașă budinca. Încorporezi în budincă orezul și gelatina topită la foc mic, după care omogenizezi crema.
2. Dai biscuiții prin mașina de tocat și îi stropești cu untul topit, adăugând și zahărul rămas. Amesteci cu vârful degetelor și presezi amestecul pe baza formei cu pereți detașabili, în prealabil tapetată cu hârtie de copt. Ungi blatul cu un strat fin de orez cu budincă, presari uniform fructele și acoperi cu restul de budincă.
3. Prepari gelatina pentru tort conform instrucțiunilor de pe plic, cu zahărul și apă. Speli fructele, le lași să se scurgă și le așezi cât mai estetic pe tort. Acoperi cu jeleu călduț, pe care îl torni din mijloc către margini. Decorezi cu frunzulițe de mentă și presari fulgi de ciocolată. Servești tortul de la rece, după cel puțin 1 oră.
Margareta Bartha, Gherla, jud. Cluj



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *