Tort Floare de colț

Ingrediente
Pentru blat

  • 6 ouă
  • 8 linguri zahăr
  • 6 linguri făină
  • 1 plic praf de copt
  • 2 linguri cacao
  • 2 pliculețe zahăr vanilinat
  • coajă rasă de la ½ lămâie
  • 1 lingură unt pentru tavă
  • sare

Pentru crema 1

  • 6 albușuri
  • 16 linguri zahăr
  • 100 g nucă de cocos

Pentru crema 2 și decor

  • 6 gălbenușuri
  • 1 plic budincă de caramel
  • 10 linguri zahăr
  • 300 ml lapte
  • 1 compot ananas sau alte fructe
  • 200 g unt
  • 150 g frișcă

 
Preparare
1. Pentru blat, bați albușurile spumă tare cu puțină sare. Adaugi treptat zahărul și zahărul vanilinat și bați în continuare. Încorporezi pe rând gălbenușurile, coaja de lămâie și făina cernută împreună cu praful de copt și cacaua. Torni compoziția într-o tavă cu dimensiunile de aprox. 25×35 cm sau într-o formă detașabilă de tort, unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Coci blatul 35 de minute, în cuptorul preîncălzit, la foc mijlociu.
2. Pentru crema 1, bați albușurile cu puțină sare, pe baie de aburi, apoi adaugi treptat zahărul și bați în continuare până se întărește bezeaua, în care pui nuca de cocos, amestecând de jos în sus.
3. Pentru crema 2, freci la bain-marie gălbenușurile cu praful de budincă și zahărul dizolvate în lapte, până când crema se îngroașă. Scurgi și tai mărunt fructele din compot. Freci spumă untul înmuiat la temperatura camerei și încorporezi lingură cu lingură crema răcită, apoi fructele.
4. După ce blatul s-a răcit în tavă, îl desprinzi cu grijă, apoi îl așezi din nou în formă și îl stropești cu 3-4 linguri zeamă de compot. Întinzi crema 1, apoi crema 2 și decorezi cu frișcă.

Violeta Gavrilă, Țițești, jud. Argeș

20 bucăți
1 h 30 min

Sfatul nostru:
Crema caramel fiind mai densă, este bine să o așezi prima peste blat. Taie prăjitura a doua zi, după ce cremele s-au întărit.



One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *