Tort Ștefania

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Ingrediente
Pentru blat
250 g zahăr
10 albușuri
1 praf de sare
5 gălbenușuri
1 lingură rom
1 lingură cafea fin măcinată
10 ml cafea concentrată
150 g nuci măcinate
1 lingură făină
1 lingură pesmet
1 lingură margarină pentru tavă

Pentru cremă
5 gălbenușuri
250 g zahăr
2 linguri cafea preparată
250 g ciocolată menaj
300 g unt

Pentru caramel
100 g zahăr
100 g nuci mărunțite
1 lingură ulei

Preparare
1. Pentru blat, mixezi gălbenușurile cu 100 g zahăr, apoi adaugi treptat romul, cafeaua măcinată și pe cea concentrată, făina și pesmetul. Bați albușurile spumă cu sarea și restul de zahăr, apoi încorporezi nucile și amesteci cu compoziția pregătită anterior. Coci compoziția la foc mediu, timp de ½ ore, într-o formă cu diametrul de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt unsă.
2. Freci pe bain-marie gălbenușurile împreună cu zahărul, cafeaua fiartă, până se îngroașă crema, apoi pui bucăți de ciocolată și amesteci. Freci spumă untul moale și încorporezi crema răcită. Introduci crema în frigider.
3. Caramelizezi zahărul și îl amesteci cu nucile. Torni caramelul într-o tăviță unsă cu ulei. După ce s-a răcit, îl macini în robotul de bucătărie.
4. Tai blatul rece în 3 foi orizontale. Ungi două blaturi cu cremă și presari caramel, apoi le suprapui și acoperi cu blatul rămas. Îmbraci tortul în crema rămasă. Îl decorezi cu cremă, folosind cornetul și presari un praf de caramel. Îl consumi după ce l-ai păstrat la rece timp de 3 ore.

Darinca Dimici, Timișoara

16 porții
4 h 30 minLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *