Trăiesc cu autismul. Curs pentru părinți, la Suceava

Diagnosticul de autism tulbură viața părinților într-o măsură incomparabil mai mare decât o tulbură pe aceea a copiilor. Felul cum înțeleg părinții situația, cum se comportă în continuare și cum cooperează cu terapeutul devin criterii esențiale pentru ca familia să poată avea o viață fericită, chiar dacă cel mic are diagnostic de autism.

Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism organizează la Suceava un curs pentru părinții copiilor cu autism sau cu alte tulburări de dezvoltare.
Trainer: Lector Univ. Daniela Gavankar, psiholog și președinte al Asociației AITA

Când: 5 mai 2019

Durată: 4 ore (între 10:00 și 14:00)

Locație: Suceava, Palatul Alexander, sala mică, blv. Sofia Vicoveanca

Cost: cursul este oferit gratuit părinților, de către Asociația AITA, Palatul Alexander

„Părinții trebuie să înțeleagă ce se petrece, să înțeleagă limitele copilului, dar și pe alte lor, trebuie să înțeleagă că terapeuții știu ce să facă pentru că asta le este meseria. Părinții se gândesc că e vina lor că nu știu să se poarte cu copilul. Ori n-au de unde să știe, terapia copilului cu autism este o meserie care se învață, exact cum ei și-au învățat meseriile lor.“ spune Daniela Gavankar.

Implicarea familiei este foarte importantă pentru copilul cu autism. Atunci când părinții sunt implicați, rezultatele terapiei copiilor se văd mult mai rapid.
„Noi la terapie îi învățăm pe copii cum să facă față vieții lor. Când pleacă de la cabinet, părintele trebuie să-i dea copillui ocazia să aplice ceea ce a învățat. Un copil trebuie să reintre în viața familiei și părintele trebuie să se asigure că acest lucru se întâmplă. Copiii cu autism au o predilecție în a răspunde persoanelor cu care interacționează în fiecare zi. Părintele trebuie să se mobilizeze și să intre și el în relație cu copilul. Însă din păcate părinții din România timpului nostru nu-și mai implică copiii în activitățile casnice nici dacă sunt sănătoși; nu îi dau ocazia celui mic să facă nimic. Unii părinți nu mai fac nimic cu copilul după ce vine acasă de la terapie „că destul l-a chinuit terapeutul“: „eu nu știu ce să fac și oricum pe mine nu mă ascultă, să-l facă bine terapeutul că de aia plătim atâția bani”. De multe ori părintele nu suportă emoțile negative ale copilului. Nu suportă să-i vadă plângând. Însă tristețea, plânsul supărarea, fac și ele parte din emoții, la fel ca și fericirea. Pentru binele lui, trebuie să riști să îl și superi. Părintele trebuie să găsească resursele, puterea și înțelepciunea să treacă peste perioada în care copilul nu vrea să coopereze.“ continuă reputata terapeută, titulară a singurului curs de Analiză Comportamentală Aplicată, cea mai eficientă abordare terapetică pentru majoritatea cazurilor de autism infantil.

Cursul de la Suceava va aborda următoarele teme:

10.00 – 11.45
Terapia – ce este și ce nu este, cine o aplică, cât și cum?
Ce înseamnă lucrul la masă și cum devine copilul cu autism independent?
Se vindecă autismul?

12.00 – 14.00
De ce nu ne ascultă copiii noștri cu autism? Reducerea comportamentelor de protest. Analiză funcțională a comportamentelor.
Limbajul – ce ajută copiii cu autism să vorbească, ce îi împiedică să vorbească, ce putem face când copilul nu vorbește?
Integrarea în grădiniță și școală. Viață cu autismul așa cum e ea.

Pentru înscriere, va rugăm să trimiteți email la [email protected] cu numele dumneavoastră, numele copilului, vârsta acestuia și diagnosticul, orașul în care locuiți și numărul de telefon.
Înscrierea este făcută în momentul în care primiți confirmarea pe mail. (Vă rugăm verificați și în spam)

Detalii la telefon: Adriana 0749.177735 sau 0721861125 Alis.
https://www.autism-aita.ro/curs-pentru-parinti-suceavaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *