Un bulb plin de arome: feniculul

 

Îl zăreşti în raftul supermarketului: de un alb aproape strălucitor sau pal verzui, rotund ca o ceapă, aducând puţin, ca formă, cu rădăcina de ţelină. Tulpiniţe de un verde intens, având la capete frunze fine, de un verde crud, foarte asemănătoare ca formă celor de mărar, dar incomparabile ca aromă.

 

Dacă freci între degete o frunzuliţă de fenicul, ţi se pare că ai cuprins două izuri într-unul: anason şi mentă.  

Cum alegi un bulb proaspăt? 

Deşi în sere creşte tot timpul anului, este preferabil să îl consumi pe cel de grădină, recoltat între lunile iunie şi septembrie. Când alegi spre cumpărare un bulb de fenicul, ai grijă să fie tare, ceea ce denotă prospeţime. Chiar dacă la suprafaţă nu par a fi stricaţi, bulbii moi pot avea interiorul alterat. Rădăcina de fenicul cu pete sau frunzuliţe galbene poate fi bătrână, iar cea la care tulpiniţele rămase au la capete flori, de asemenea a depăşit maturitatea optimă la care se recomandă a fi consumată. Feniculul e cu atât mai tânăr cu cât e mai mic şi mai ferm. Dimensiunea bulbului de fenicul este variabilă în funcţie de terenul în care a fost cultivat, de varietate şi de gradul de maturitate atins.

Bulbul proaspăt poate fi păstrat în frigider pentru 3-4 zile, împachetat în folie de plastic sau în hârtie cerată. Feniculul îşi pierde aroma plăcută dacă nu este folosit cât mai proaspăt.  

Cum îl prepari?

Tai ambele capete ale bulbului, atât pe cel cu frunze, cât şi pe cel opus. Îndepărtezi stratul exterior. Nu arunca firavele frunzuliţe, căci ele pot da o savoare specială unei supe sau unei fripturi, indiferent din ce fel de carne. Pentru salate, e bine să îl tai întâi în jumătate, apoi în fâşii subţiri sau mărunt. Prelucrat termic, bulbul îşi transferă aroma plăcută celorlalte ingrediente şi rămâne dulceag. Fierbe în 10-12 minute, la foc mijlociu, dacă este tăiat în fâşii sau în 20 de minute dacă îl doreşti întreg. Se coace destul de greu în cuptor, timp de aproape 40-45 de minute.   

De ce ar trebui să îl consumi?

Nu neapărat fiindcă este o legumă apreciată în bucătăria mediteraneeană, ci pentru că:

-e bogat în fibre, facilitează digestia şi reduce valorile colesterolului;

-uleiurile lui volatile au un fitonutrient de preţ, anetolul, care îşi aduce contribuţia la reducerea inflamațiilor din organism şi la prevenirea cancerului;

-conţine 10 g vitamina C la 100 g, componentă importantă a complexului antioxidant, dar şi cea mai necesară pentru imunitate;

-este o sursă de acid folic, mangan şi potasiu.

Un articol de Sonia StanciuLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *