Vafe ca la Bruxelles

Ingrediente
  • 125 g unt
  • 100 g zahăr
  • 6 ouă
  • 125 g brânză dulce
  • 250 g făină 
  • sare
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • 100 g ciocolată de menaj
  • 1 lingură ulei

Preparare
1. Separi albușurile de gălbenușuri. Freci spumă untul înmuiat la temperatura camerei, cu zahărul și zahărul vanilinat, până când acestea se dizolvă. Adaugi treptat gălbenușurile, brânza dulce și făina, în prealabil cernută. 2. Bați albușurile spumă tare, împreună cu un praf de sare. Le încorporezi în compoziție, amestecând de jos în sus. Lași compoziția să se odihnească timp de 30 de minute.
3. Încălzești aparatul cu termostatul fixat pe treapta din mijloc. Pui pe fiecare platan câte 1-2 linguri de compoziție și le coci timp de 4-5 minute, până capătă o nuanță maronie. 
4. Între timp, topești ciocolata la bain-marie, împreună cu uleiul. Scoți vafele din aparat cu o furculiță și le treci cu o parte prin ciocolată, cât sunt călduțe, apoi le lași la răcit. Vafele rămân pufoase 2-3 zile și este bine să le consumi când glazura s-a întărit. 
 
Corina Sebeșu, Brașov
 
20 bucăți 
1 h 20 min
 
Știai că…
…în Anglia și Germania, vafele se preparau încă din Evul Mediu? Strămoșul aparatului electric de astăzi era un dispozitiv cu mânere lungi și cu două plăci metalice unite printr-o balama. Dispozitivul se punea pe foc și se întorcea pe fiecare dintre părți, până la coacerea completă. În ceea ce privește aluatul, acesta nu era preparat cu făină albă, ci dintr-un amestec de orz și ovăz, care devenea crocant. 
Acum există în comerț aparate electrice pentru copt, cu 2 sau 5 locuri, dreptunghiulare sau în formă de inimioară, la prețuri cuprinse între 40 și 100 RON. Dacă îți plac vafele, merită să investești. 
Timpul de preparare se reduce dacă ai un aparat pe al cărui platan pot fi coapte concomitent mai multe vafe. 
Vara, o înghețată cu vafe poate fi un desert excelent, sățios și aspectuos, în același timp. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *