Varză călită cu găluște

Ingrediente

  • 1 varză mijlocie dulce sau acră
  • 4 linguri ulei
  • 12 boabe de piper
  • 1 lingură boia dulce
  • 1 lămâie
  • 400 g cartofi
  • 100 g făină
  • 200 g carne tocată
  • 2 gălbenușuri
  • 1 linguriță muștar
  • 1 legătură mărar
  • sare
  • piper

Preparare
1. Speli varza, o cureți de cotor și nervuri și o  tai fideluță. O înăbuși cu uleiul și o lași la călit timp de 1 oră, adăugând din când în când puțină apă și amestecând ca să nu se prindă de cratiță. Condimentezi varza cu boabe de piper, boia dulce, sare după gust, iar la sfârșit, o acrești cu zeama de lămâie.
2. În timp ce călești varza, pregătești găluștele. Fierbi cartofii în coajă, în apă cu sare, îi scurgi, iar când s-au răcit, îi cureți și îi pasezi. Amesteci piureul de cartofi cu făina cernută, albușurile, muștarul și puțină sare. Călești puțin carnea tocată, iar când s-a răcit, o amesteci cu gălbenușurile, sarea, piperul și mărarul tăiat mărunt.
3. Modelezi aluatul sub forma unui rulou gros de 5-6 cm și tai bucăți de 3-4 cm, pe care le întinzi pe planșetă și le umpli cu câte o lingură de carne. Formezi găluștele, le fierbi în apă cu sare timp de 10 minute, până se ridică la suprafață, le scoți cu o spumieră și le lași să se scurgă.
4. Pui pe un platou varza călită și găluștele alături. Le presari cu mărar verde tocat mărunt sau, dacă îți place, cu chimen.

Sfatul meu: Iarna, poți să prepari mâncarea și cu varză acră.

Elisabeta Gligor, Cenad, jud. Timiș

5 porții
1 oră 10 minute



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *