Varză murată la borcan

Foto elena Tănăsescu - Burda România
Foto elena Tănăsescu – Burda România

Ai nevoie de:
5-6 kg varză
2 legături hrean
1 lingură semințe de chimen
1 l apă
1 lingură sare
câteva rămurele de cimbru
2-3 bețe de mărar uscat

Cum procedezi:
1. Alegi verze mici și îndesate, pe care speli, le cureți de frunzele veștede de la exterior și, fie le crestezi cotoarele, fie le îndepărtezi.
2. Le pui întregi, în borcanul de 10 litri, cu bucăți de hrean și rămurele de cimbru printre ele. Deasupra așezi în cruce bețe de mărar, ca să nu se ridice varza.
3. Fierbi apa cu sarea. Torni saramura în borcan când s-a mai răcorit. Legi borcanul când s-a răcit și îl pui în cămară.

Sfatul meu: Eu pun cantități mari de varză în butoi, pentru a le folosi de iarna până în primăvară, iar în borcane pun cantități mici, pe care le folosesc toamna, imediat ce s-a murat varza. Pentru călit, pun la murat în borcane mai mici varză tocată fideluță.

Eleonora Verdeș, Sibiu



One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *