Viță-de-vie în saramură

Frunze de vita de vie_MG_4689_Ingrediente

  • 80-100 frunze de viță-de-vie
  • 1 linguriță sare mare, neiodată
  • 1-2 legături mărar

Preparare
1. Alegi frunze de viță de dimensiuni portivite pentru împachetarea sărmăluțelor. Le recoltezi în lunile mai-iunie, când sunt crude. Le speli și le lași să se zvinte, apoi le tai codițele. Speli mărarul și îl lași să se scurgă.
2. Faci pachețele de câte 10 frunze, cu fire de mărar la mijloc. Le așezi într-un borcan curat, de 800-1000 ml, cu fire de mărar printre ele. Presari sarea și torni apă fiartă și răcită, fără să umpli borcanul. Îl închizi ermetic, cu un capac metalic.
3. Așezi borcanul într-un vas pe a cărei bază ai pus un șervet și torni apă cât să ajungă la nivelul lichidului din borcan. Fierbi frunzele de viță la bain-marie pentru 15 minute. Lași să se răcească lent, până a doua zi. Un borcan îți este suficient ca să prepari 15-16 porții de sărmăluțe.

Vasilica Deliu, Ostrov, jud. Constanța

1 borcan
8 h

Sfaturi practice
Dacă ai probleme cu tensiunea și conservarea frunzelor de viță-de-vie în saramură nu e metoda cea mai potrivită pentru tine, opărește puțin frunzele de viță și împachetează câte 10. Ambalează în folie de plastic câte un astfel de pachețel și păstrează-l în congelator, darn u mai mult de o iarnă. Procedează la fel cu frunzele de ștevie pentru sărmăluțe, pe care le treci prin apă fiartă pentru câteva secunde, fiind foarte fragile. Înainte de a le folosi, lasă-le să se decongeleze la temperatura camerei.
Doina Tătăranu, BucureștiLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *