Zacuscă de fasole boabe, cu ardei copți și morcovi

Foto Elena Tănăsescu - Burda România
Foto Elena Tănăsescu – Burda România

Ai nevoie de:
2 kg fasole boabe
1 kg ceapă
3 kg gogoșari sau ardei gras
1 kg morcovi
500 ml ulei
1 l suc de roșii
5-6 foi de dafin
piper
sare
½ legătură busuioc

Cum procedezi:
1. Coci ardeii sau gogoșarii pe foc viu, îi pui într-un castron, îi presari cu sare și îi acoperi cu un capac. După ½ oră, îi cureți de coajă, codițe și semințe și îi tai fâșii.
2. Fierbi fasolea în apă ușor sărată.
Cureți și speli morcovii și ceapa. Dai morcovii pe răzătoare, iar ceapa o tai solzișori.
3. Într-un vas cu pereții groși (de preferință de fontă sau emailat, cu pereții dubli), călești în ulei ceapa și morcovii, până se înmoaie.
Adaugi ardeii, foile de dafin și stingi cu sucul de roșii. Le lași să fiarbă împreună la foc mijlociu, timp de 10 minute. Pui fasolea fiartă și bine scursă și potrivești de sare și piper. Scazi zacusca pe foc mic, o lași să se mai răcorească, apoi o repartizezi în borcane, cu o crenguță de busuioc deasupra.
4. Închizi borcanele ermetic și le fierbi la bain-marie, timp de 1 oră.

Sfaturile mele: Alege fasole crudă, din păstăi care încă nu s-au uscat. Crenguța de busuioc pusă deasupra are rolul de a împiedica fermentarea conservei.

Alina Marcu, Brăila

Sfatul nostru: Legumele se zdrobesc la fiert. Dacă îți este mai comod, dă prin mașină fasolea fiartă și celelalte legume.



One comment

  1. Fac si eu zacusca de fasole iar zarzavatul il fierb inpreuna cu fasolea si dau prin masina de tocat sau prin blender iasa mai fina si atentie zacusca trebuie fiarta bine altfel fermenteaza,iar deasupra borcanului pui ulei fierbintat ,,fac de multi ani si a stat si 2ani!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *