Zacuscă de scrumbii sărate

Foto Elena Tănăsescu- Burda România
Foto Elena Tănăsescu- Burda România

Ai nevoie de:
2 trunchiuri de scrumbii sărate
3 lingurițe muștar
1 vârf de linguriță bulion de tomate
2 linguri ulei
1-2 foi de dafin
5-10 boabe de ienibahar
1 ½ lămâie

Cum procedezi:
1. Cureți scrumbiile, le desfaci în patru fileuri, iar dacă sunt mari le tai pe fiecare în două. Decojești lămâile și le tai în felioare, având grijă să îndepărtezi semințele. Pui pe fiecare fileu câte o bucățică de foaie de dafin, boabe de ienibahar și felioare de lămâie, rulezi și fixezi cu o scobitoare.
2. Fierbi bulionul și îl amesteci cu muștarul și uleiul.
3. Așezi rulourile de scrumbii în borcane, lăsând spații cât mai mici între ele, ca să nu se desfacă atunci când scoți scobitorile. Torni amestecul cald pregătit, închizi borcanele ermetic și le fierbi la bain-marie, timp de 20 de minute.

Anda Bârlădeanu, Târgu-Jiu, jud. Gorj

Sfatul nostru: Cuvântul zacuscă este de origine slavă (zakuska) și are înțelesul de gustare sau aperitiv.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *