Zacuscă rapidă

Zacusca rapida_MG_9584

Ai nevoie de:
5 kg vinete
3 kg gogoșari sau ardei capia
1 kg ceapă
1 l bulion de tomate
1 l ulei
1 linguriță boabe de piper
3-4 foi de dafin
sare

Cum procedezi:
1. Cureți vinetele de coajă și codițe, le tai cubulețe, le pui într-un vas mare și le presari cu aproximativ 3 linguri de sare. Amesteci bine, apoi le lași aproximativ o oră.
În acest timp, cureți gogoșarii, îi controlezi să nu fie iuți și ii dai prin mașina de tocat. Cureți ceapa și o tai mărunt sau o dai prin mașina de tocat.
2. Pui vinetele într-o strecurătoare de plastic și le treci printr-un jet de apă rece, ca să iasă amăreala, apoi le presezi bine.
3. Într-un tuci sau într-o cratiță emailată cu pereții groși, încingi uleiul, călești puțin ceapa, apoi adaugi vinetele. După ce vinetele s-au înmuiat, adaugi gogoșarii și înăbuși totul la foc mic, amestecând din când în când. Când amestecul de legume a scăzut, adaugi bulionul, piperul, foile de dafin și puțină sare. Fierbi zacusca până când uleiul iese deasupra, apoi o sărezi după gust, omogenizezi și o lași să mai dea în câteva clocote.
4. Pui zacusca în borcane de 400 ml calde, așezate pe o tavă, pe care le introduci în cuptorul preîncălzit. Stingi focul după 20 de minute și lași borcanele la răcit în cuptor. Când s-au răcit complet, le înfiletezi capacele și le fierbi la bain-marie, timp de 40 de minute.

Daniela Simionescu, SibiuLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *