Dulce & picantă

Foto: Mihai Nicolae, Burda Romania

„Se spune despre tauri că iubesc arta, că sunt realiști, disciplinați… dar și foarte posesivi. Bifez cu siguranță fiecare caracteristică enunțată. Pentru a reuși ai nevoie de un țel bine conturat, de perseverență și de ambiția de a fi cel mai bun”: așa se autocaracterizează Tara Holtea. Cântă de când se știe, este absolventă a Facultății de Muzică și s-a făcut cunoscută cu hitul „Happy for you”.
În materie de gusturi, îi plac combinațiile dulce-sărat, un pic de iute. Desertul ei preferat este plăcinta
cu mere și scorțișoară și se declară gurmandă, deși nu se prea vede.

Tara, numele tău, are 
legătură cu lectura romanului „Pe aripile vântului” 
de Margaret Mitchell?  
Nu, nu are nicio legătură. Dar sunt foarte des întrebată despre lucrul ăsta, ceea ce înseamnă că oamenii iubesc filmele clasice sau mai citesc cărți romantice.

Iubești parfumurile? Fac parte din viața ta? 
Parfumul este foarte important în viața mea, în primul rând pentru că îmi dă o stare de bine. Apoi, creează amintiri.
Îmi plac și parfumurile pentru încăperi fiindcă întregesc atmosfera, dacă sunt alese cu grijă.

Cum le alegi? Există esențe pe care le cauți? 
Am observat că sunt atrasă de nuanțele pământii, bej, nude, așadar prefer parfumurile amare. Uneori îmi achiziționez chiar și parfumuri bărbătești. Cred că parfumul este o completare  frumoasă a stării de spirit. Trebuie să recunosc că aleg întâi vizual, apoi olfactiv.

Scorțișoara și vanilia 
îți plac?
Da. Scorțișoara îmi aduce aminte de zăpadă, de focul de la gura sobei și de 
ceaiurile cu care mă 
încălzesc. Vanilia îmi amintește mereu de 
prăjiturile făcute de bunica mea. Este parfumul 
copilăriei, solar.
Ce esențe de parfum alegi pentru lumânări sau bețișoare parfumate? 
Iarna optez pentru nuanțe pământii, mirosul de scorțișoară este pe primul loc. Vara optez pentru culori vii, verzi, mirosuri fresh.

Dar pentru rufe?
Da, iubesc mirosul văratic! Ador mirosul de levănțică în hainele proaspăt spălate.

Ce loc ocupă în spațiul bucătăriei tale borcănașele minune? 
Cel mai important loc. Borcănașele minune sunt tot timpul la vedere. Pentru că au și un rol decorativ, dar și pentru că le pot presăra peste orice și trebuie să se afle la îndemână.

Bucătărești cu pasiune sau de nevoie? 
În primul rând, cu pasiune. Este totodată un moment de relaxare pentru mine. 
Îmi place să experimentez, să fac diverse combinații 
cu mirodeniile pe care le am, de fiecare dată vreau ceva nou.

Diferențiezi mirosul de hasmațuchi de cel de pătrunjel? 
Daaa! Pătrunjelul este mai puternic aromat, de aceea 
îl prefer pe acesta presărat peste supa tocmai servită.  Hasmațuchi este mai 
catifelat, dar are un aspect minunat pentru ornat.
 Respecți rețetele sau inovezi?
De regulă, respect rețetele pentru mâncarea tradițională românească. Îmi place, însă, să inventez când prepar orice altceva.

Există vreo diferență între modul cum gătea mama ta și felul cum o faci tu? 
De la mama mea, care locuiește în Turcia, am deprins tainele bucătăriei turcești. Acolo, combinațiile de legume și de mirodenii sunt baza. Totul ajută la digestie, totul este bine gândit. De câte ori o vizitez mă întorc cu multe mirodenii colorate și aromate, dar și cu rețete noi, pe care le încerc și eu.

Te-ai gândit să faci un cântec despre un anumit preparat? 
Nu m-am gândit până acum, dar n-ar fi o idee rea. Îmi plac provocările, în general.  Și prepararea mâncării a devenit nu doar hrană, ci o artă.

Când te afli în bucătărie, cânți? 
Da! Și trebuie să mărturisesc că îmi place să cânt de câte ori mă simt fericită. Iar atunci când gătesc, mă relaxez, mă simt foarte energică și fericită.

Care este piesa cea mai grea care ți-a pus la încercare vocea? 
Piesa care mi-a solicitat cel mai mult vocea a fost „Dream with you”, o piesă în colaborare cu Liviu Hodor. Cântecul are un pasaj unde trebuie să urc vocal foarte mult, iar pentru asta am repetat aproape două săptămâni.

Te tratezi cu leacuri sau mergi la medic atunci când ai probleme cu vocea? 
Dacă am probleme în fază incipientă, încerc să mă tratez acasă. Dacă acestea nu dispar, merg la medic. Acasă beau multe ceaiuri, lapte încălzit și îndulcit cu miere.

Cum arată o masă de sărbătoare pregătită și aranjată de tine? 
Arată frumos. Țin cont de lucrurile mărunte. Consider că detaliile fac diferența. Nu contează doar gustul preparatelor, contează și prezentarea lor, dar și atmosfera, vinul și mai ales oamenii cu care împarți asta.
Mergi prin piețe de mirodenii?
Da! Piețele cu mirodenii sunt, pentru mine, mai mult decât o atracție turistică sau una culinară. Ele reprezintă adevăratul puls al localnicilor. Ele sunt mirosul țării vizitate. Doar gândiți-vă la Maroc sau la Turcia.
Ce sare folosești? 
Îmi place să folosesc sarea roz de Himalaya.
Ce aduci acasă, din călătoriile tale?
Nimicuri. Mici suveniruri. Și de multe ori mirodenii care să-mi amintească de parfumul locului 
respectiv.

Dacă nu ai citit cartea lui Elizabeth Gilbert, sigur ai văzut filmul „Mănâncă, roagă-te, iubește”. Te regăsești în femeia care caută lucruri cu adevărat importante călătorind, pentru a se întâlni cu sinele propriu? 
Întâi am citit cartea, apoi am văzut filmul cu una dintre actrițele mele preferate, Julia Roberts. Nu cred  că itinerariul trebuie neapărat respectat întocmai, dar etapele da. Mă regăsesc în femeia care pentru a iubi și a se simți iubită trebuie mai întâi să fie mulțumită cu ea însăși. Să aibă grijă de corpul și de sufletul ei.
Interviu de Ivana Iancu

Salată Kisir turcească (salată de bulgur)

Când ne-a vizitat bucătăria, Tara nu a venit cu mâna goală, ci cu un bol de salată turcească delicioasă, care ne-a uimit pe toți. Am rugat-o să ne dea rețeta și am notat-o pentru voi așa cum ne-a povestit-o:
„Am pus bulgurul într-un bol și am turnat peste el apă fiartă, ca să se umfle. Îl lăsăm puțin, dar avem grijă să nu se facă super-moale, ci al dente. Apoi îl amestecăm împreună cu ulei de măsline, cu zeamă de lămâie (cantitatea este în funcție de cantitatea de bulgur) și cu o mulțime de condimente. Eu, de exemplu, am pus acum mentă, boia dulce, boia iute, piper, sare,
dar mai poți pune și alte condimente, depinde cât vrei de condimentat.
Apoi se pune pătrunjel tocat mărunt, o ceapă galbenă tocată mărunt, o ceapă
verde și o ceapă roșie, și ele tocate, salată verde tocată, iar acum, pentru că e iarnă, am adăugat și varză roșie și foarte puțin castravete.”

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *